Politika

Tanilir: Ekstremisti mogu destabilizovati Balkan

“Nažalost, vjerski i etnički stereotipi kao i mržnja jačaju ekstremizam. Prevazilaženje ovog problema dužnost je i obaveza svakog čovjeka. U tom pogledu jezik kao i riječi koje se koriste od velikog su značaja”, rekao je Tanilir.

Ističe da je terorizam zajednički neprijatelj i ne smije se povezivati sa religijom

“Definisanje terorizma kao islamski ili islamistički daje priliku teroristima da koristeći vjeru povećaju broj pristalica i stvaraju međureligijski sukob. Terorizam je zajednički neprijatelj i ne smije se povezivati sa religijom”, kazao je Tanilir.

Ističe da se međunarodna zajednica može izboriti sa Islamskom državom

“Borba sa svakim vidom terorizma, a prije svega sa ISIL-om, je zajednička dužnost cijelog čovječanstva, jer je danas terorizam jedna globalna prijetnja. Napaja se sa vjerskom i etničkom mržnjom i nije samo problem sigurnosti. Moraju se napraviti precizne analize sa socijalne, ekonomske, političke i psihološke strane i uz međunarodnu saradnju razviti mjere. S jedne strane u islamskom svijetu raste ekstremizam, a sa druge strane u zapadnom svijetu raste islamofobija. Ove dvije pojave uzajamno jedna drugu napajaju”, kazao je ambasador.

Dodaje da je ovakav razvoj događaja svima prijetnja.

“Pripadnici svih religija moraju imati konstruktivnu ulogu i stavljati akcenat na mir, pošto vanje i toleranciju i vjerujem da će otvaranjem kanala za dijalog dugoročno biti od velike koristi za čovječanstvo. Turska je zemlja koja geografski spaja dva kontinenta, i kulturološki okuplja dvije velike religije, islam i hrišćanstvo, i objema religijama u miru uspijeva biti domaćin. Imajući u vidu ove posebnosti, želim da istaknem da bi Turska mogla da ima uvijek konstruktivnu ulogu u međureligijskom i međukulturalnom dijalogu”, istakao je on.

Nada se da će naša zemlja ove godine dobiti poziv u NATO.

Send this to a friend