Politika

Tanok: Sad se vidi da nijesam bio subjektivan

„Postoje veliki problemi, kriza u eurozoni je još prisutna, tu su problemi sa Grčkom, sukob Moskve i Zapada. Proširenje, pa makar se ticalo i male Crne Gore, nije prioritet“, rekao je u intervjuu Pobjedi izvjestilac Tanok. On smatra da je realna opcija da Crna Gora krajem decembra dobije poziv za NATO. 

„Međutim, morate imati u vidu da ulazak u NATO nije garancija za članstvo u EU. Pogledajte primjer Albanije. Članica je Alijanse već nekoliko godina, ali je daleko od članstva u Uniji. Znači, ulazak u NATO nije garancija da ćete prerasti u zrelu i stabilnu demokratiju, to se nije desilo sa Albanijom. Međutim, čini mi se da se Crna Gora integriše drugačije od svih u regionu. Vrijedno radi na oba polja i već sada je regionalni centar iz kojeg se crpi energija za napredak“, dodao je on.

Prema njegovim riječima u izvještajima i napretku naše države napisao je mnogo dobrih stvari, „ali i pomenuo one koje treba unaprijediti, mislim da nijesam bio subjektivan, što dokazuju izjave evropskih zvaničnika“. 

„Crna Gora ostaje lider u integracijama u regionu zapadnog Balkana i daleko je najuspješnija u ovom procesu. Već je otvoreno 18 poglavlja, napreduje se dobro u poglavljima 23 i 24 i Komisija je veoma zadovoljna. Veoma ozbiljno sprovodite reforme u pravosuđu i sada treba ući u intenzivniju borbu protiv korupcije na visokom nivou“, naglasio je Tanok.

Istakao je i da postoji politička volja da se reforme sprovedu i Vlada i parlament su u potpunosti posvećeni evropskim integracijama. 

„Cijelo crnogorsko društvo je za evropske integracije, ono na čemu treba raditi, a nije vezano za EU je podrška NATO integracijama. To moje kolege iz Alijanse pominju kao važan uslov“, kazao je između ostalog Tanok.

 

Send this to a friend