Politika

Titova bista na stolu Krivokapića

Perković ističe da je cilj posjete bio da Skupštini Crne Gore i skupštinskim tijelima predaju dokumentaciju o akcijama Generalnog konzulata SFRJ protiv sprovođenja sporazuma o izgradnji groblja njemačkim vojnicima iz Drugog svjetskog rata u Golubovcima, prenosi Radio Tivat.

Perković ističe da je sporazum Vlade Crne Gore i Njemačke je protivustavan i protivzakonit.

“Zatražili smo od Krivokapića parlamentarnu kontrolu nad sprovođenjem sporazuma koji nije usklađen sa Zakonom o ratifikaciji međunarodnih sporazuma. Upoznali smo ga sa činjenicom da je ugrožen međunarodni ugled Crne Gore. U jednom ranijem neformalnom razgovoru rekao je da bi rado u svom kabinetu imao Titovu bistu. Donio sam mu na poklon bronzanu bistu manjeg formata, kopiju one koja je bila u kabinetu predsjednika Hrvatske na Pantovčaku pa je sklonjenja na zahtjev aktuelne predsjednice Hrvatske. Uručio sam mu luksuzni Titov profil na drvenoj podlozi, jugoslovensku zastavu, a takođe sam mu uručio i legitimaciju vijećnika AVNOJ sa rednim brojem 002. Imao sam čast da 2008. godine poslednjem živom vijećniku AVNOJ-a, drugu Ljubu Babiću uručim legitimaciju pod rednim brojem 001 što je kod njega izazvalo burne emocije”, rekao je Perković.

Dodaje da je Ranko Krivokapić Titovu bistu postavio na vidno i počasno mjesto u svom kabinetu.

Perković je istakao da je u dužem razgovoru sa Krivokapićem razmijenio mišljenja o potrebi jačanja antifašističkih ideja u Crnoj Gori u svijetlu veličanja fašizma u zemljama bivše Jugoslavije, rehabilitaciji Draže Mihailovića u Srbiji, što je kulminiralo nedavnim crtanjem kukastog krsta na stadion Poljud na kome je 1980. godine odigrana čuvena utakmica Hajduk – Crvena zvezda na kojoj su igrači zagrljeni zajedno pjevali “Druže Tito mi ti se kunemo”.

Ističe da je zvaničan prijem kod predsjednika Skupštine Crne Gore bi za njega posebno emotivan.

“Ranko Krivokapić bio je prva generacija usmjerenog obrazovanja, a marksizam mu je predavao moj pokojni otac, Miraš Perković”, kazao je on.

Predsjednik NVO “Generalni konzulat SFRJ” očekuje da će skupštinski odbori na adekvatan način razmotriti argumentaciju o potrebi stavljanja van snage sporazuma o izgradnji njemačkog vojničkog groblja. „

“Da bi se sproveo sporazum, morali bi staviti van snage ili promijeniti bar deset crnogorskih zakona”, kaže Marko Perković.

Dodaje da je na osnivanju groblja fašističkim vojnicima u krugu kasarne insistirao bivši njemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele.

“Pored povrijeđene sujete oni manifestiju jedan čin neprimjerenog međunarodnog pravnog nasilja kojem se neko treba suprostaviti. Crna Gora grabi ka svom evroatlantskom putu, ali vrata za fašizma i sve relikvije fašizma će zauvijek biti zatvorena”, rekao je Perković.

Send this to a friend