Politika

Transparentnost Skupštine nesporna, demokratičnost na granici

Tako bar smatraju poslanici Halil Duković i Dritan Abazović, koji u razgovoru za Pobjedu kažu da je otvorenost najvišeg političkog doma Crne Gore nesporna, ali i da se on, s druge strane, već neko vrijeme suočava sa moralnim uru šavanjem.

“Crnogorski parlament prepoznat je u regionu po otvorenosti i cijenim da smo našim radom zavrijedili tu pozitivnu ocjenu Portala otvoreni parlamenti. Sve što se dešava u parlamentu i skupštinskim radnim tijelima redovno se objavljuje na sajtu Skupštine i taj materijal je svima dostupan”, kaže poslanik i predsjednik Odbora za ljudska prava Halil Duković.

Ističe i kako smo do skoro važili i za jedan od najdemokratskijih parlamenata u regionu.

“Međutim, neke političke partije jureći za nekom vrstom političke dobiti, taj su nam kredibilitet malo poljuljale. Ali bez obzira na to, ja i dalje vjerujem da je naš parlament jedan od najboljih u okruženju”, naveo je Duković.

Sa rezultatima istraživanja Portala otvoreni parlamenti saglasan je i najmlađi crnogorski parlamentarac Dritan Abazović.

“Kada je riječ o transparen tnosti, lično nijesam primijetio da je on u tom smislu zatvoren, odnosno da se informacije koje se odnose na trošenje novca i ostala dokumenta tehničke prirode, na bilo koji način, kriju. To je, svakako, nešto što treba da raduje. Međutim, kada je u pitanju crnogorski parlament tu postoji drugi problem. To je, definitivno, jedno moralno urušavanje najvišeg političkog doma”, kaže Abazović.

 

Naglašava kako parlament treba da bude ogledalo jednog društva, koje će da štiti dostojanstvo i kredibilitet građana koji su poslanike uputili da tu obavljaju svoju dužnost.

“Crnogorski parlament to, nažalost, nije naročito u proteklih pola godine. Bio je on i ranije u krizi, ali je u proteklih nekoliko mjeseci parlament postao sve ono što ne treba da bude. Leglo političke korupcije, opšteg nevaspitanja, neuvažavanja, ulične atmosfere unutar samog parlamenta, nekredibilnog rukovodstva i mnogo čega drugog. Ja se nadam da će se ta situacija ubrzo popraviti i da će neki novi saziv Skupštine vratiti dostojanstvo i kredibilitet najvišoj političkoj ustanovi u državi. To su izazovi za neki novi sastav parlamenta, kakav god on bio”, zaključio je Abazović.

Prema istraživanju Portala otvoreni parlamenti, Skupština Crne Gore sa 72 odsto ispunjenih indikatora najtranspa rentnija je u regionu.

Odmah nakon našeg, slijedi parlament Srbije sa ispunjenih 61 odsto indikatora, Hrvatske sa 58 odsto, Albanije 56 odsto, te parlament Bosne i Hercegovine sa 46 odsto indikatora. Na posljednjem mjestu u regionu, prema ovom istraživanju, našao se parlament Makedonije sa samo 43 odsto ispunjenih indikatora.

Send this to a friend