Politika

Tužilaštvo sjutra o incidentu u Skupštini: Odbrana institucija ili političko kalkulisanje

Dnevne novine pišu da je moguće nekoliko opcija: da tužilaštvo odgovornost za incident prebaci na onog ko je incident i dozvolio, crnogorski parlament, potom da se izjasni da u postupcima DF ima elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti ili pak prekršaja ili da saopšti da izviđaj još nije završen.

Dnevnim novinama je na pitanje da li je tužilaštvo završilo izviđajne radnje i kakva će biti odluka, kratko odgovoreno da će upravo to biti tema sjutrašnje konferencije za novinare.

Svaka od ovih opcija jednako je moguća, a sjutrašnja pres konferencija pokazaće kako su tužioci vidjeli napad na premijera, ne na Mila Đukanovića, nego predsjednika Vlade kao instituciju.

A kako će danas proteći premijerski sat, s obzirom da će predsjednika Vlade u Skupštini dočekati i poslanici koji su, u trenutku kada je 13. maja krenuo da obrazloži predloge za nove ministre u 40. Vladi, pokušali i fizički da ga napadnu?

Sigurno je da će predsjedavajući Milutin Simović iskoristiti sve poslovničke mogućnosti da spriječi ometanje današnjeg zasijedanja sa premijerskim satom na dnevnom redu, ali ukoliko dođe do bilo kakvog ekscesa, ni tužilaštvo ne bi moglo da izbjegne sopstvenu odgovornost, isključivo zbog toga što je punih 18 dana čekalo da se oglasi, otvarajući vrata raznim spekulacijama o razlozima odugovlačenja donošenja odluka. Ne samo u slučaju posljednjeg, nego i prethodnih incidenata izazvanih isključivo s jednim istim ciljem destabilizacije države i urušavanje njenih institucija. A, time i samog tužilaštva.

Događaji od kraja septembra prošle godine, kada su počeli protesti DF, posebno rušilačkih demonstracija 24. oktobra, pokazali su da se na odgovor države čekalo dugo, što je stvorilo novi prostor za nastavak djelovanja onih koji od nasilnog preuzimanja vlasti nikada nijesu ni odustali. Samo su promijenili taktiku, pa su ulicu uveli u parlament, uz svesrdnu podršku bivšeg predsjednika Krivokapića.

Da su institucije reagovale kada je “redarska služba” Nove srpske demokratije počela da patrolira Podgoricom i obezbjeđuje skupove DF, predvođena nekadašnjim članovima bivšeg Sedmog bataljona, da su reagovali nakon njihovog ulaska u parlament, pitanje je da li bi se i poslanici DF i Ranko Krivokapić usudili da nasrnu na premijera.

Slabost i neažurnost, institucije su pokazivale i sve vrijeme protesta u Podgorici, dozvoljavajući da građani dva mjeseca ispaštaju zbog nekoliko stotina pristalica DF koji su zaposjeli glavnu gradsku saobraćajnicu, čekajući da Đukanović “ode” sa mjesta premijera.

Naočigled javnosti, glavna ulica bila pretvorena u vašarište sa svim njegovim obilježjima od šatora, do pečenja prasetine i pijanih osoba sa kokardama na kapama, koji su čekali signal za napad, podgrijani alkoholom koji se tih dana služio u velikim količinama. Imajući sve to u vidu, svaka neadekvatna i spora reakcija institucija, prevashodno tužilaštva, stvara ogroman prostor za destabilizaciju države. Takva komocija onih koji treba državu da štite, izaziva nesigurnost građana i otvara prostor za nove incidente onih koji odavno prizivaju makedonski scenariuo i od kojeg, sudeći po izjavama pojedinih svojih predstavnika, ne odustaju.

Pogotovu zebnju izazivaju spekulacije da pristalica takvog scenarija ima i u institucijama. Ako bilo ko kroz takvu prizmu može da gleda i na tužilaštvo, onda smo svi u problemu čije je posljedice sada teško predvidjeti. No, sačekajmo današnju sjednicu parlamenta i premijerski sat i sjutrašnju pres konferenciju Osnovnog državnog tužilaštva. Vjerujemo da će nakon toga ponešto biti jasnije.

Send this to a friend