Politika

U EP dogovoreno formiranje Grupe prijatelja Crne Gore

Državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović imao je u Briselu sastanke s budućim predsjedavajućim neformalne Grupe prijatelja Crne Gore u Evropskom parlamnetu, hrvatskim poslanikom i članom Alijanse liberala i demokrata u Evropskom parlamentu Ivanom Jakovčićem i predsjedavajućim Radne grupe za Zapadni Balkan Eduardom Kukanom.

„Tokom susreta je razgovarano i o daljoj saradni i promovisanju Crne Gore u Evropskom parlamentu i u tom kontekstu je uručeno pismo premijera Mila Đukanovića upućeno gospodinu Jakovčiću kojim se prihvata inicijativa o formiranju Grupe prijatelja Crne Gore u Evropskom parlamentu. S tim u vezi su razmijenjene informacije i razmišljanja o djelovanju u narednom periodu kako bi se na što bolji način predstavio proces integracije Crne Gore i promovisali dalji koraci prema članstvu“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su sastanci bili prilika za sagledavanje rezultata koje je Crna Gora ostvarila u procesu pristupanja, kao i za predstavljanje predstojećih obaveza i planova. 

„Poslanik Evropskog parlamenta Ivan Jakovčić je istakao da napredovanje Crne Gore prema članstvu u EU i NATO-u predstavlja doprinos jačanju stabilnosti i sigurnosti ovog dijela Evrope. On je naglasio da je budućnost država Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i da brzina njihovog napredovanja prema članstvu zavisi prvenstveno od rezultata koje pokažu na terenu“, navodi se u saopštenju.

S tim u vezi, kako se dodaje, on je poručio da Crna Gora može biti najbolji primjer svima u regionu u smislu vođenja pristupnih pregovora i sprovođenja temeljnih reformi. 

Predsjedavajući Radne grupe za Zapadni Balkan Eduard Kukan je pohvalio efikasnost u sprovođenju reformi i dobar tempo u napredovanju prema članstvu. Pozdravio je konstruktivnu ulogu Crne Gore u regionu i njen doprinos snaženju evropske perspektive Zapadnog Balkana. Istakao je da se od Crne Gore, kao države koja je zasluženo lider evropske integracije regiona, očekuje da nastavi s dobrim rezultatima, a posebno s daljim reformama u oblasti vladavine prava, za što imamo punu podršku Evropskog parlamenta. 

Evropski poslanici su čestitali na otvaranju dva pregovaračka poglavlja istakavši da je to jednako uspjeh Crne Gore, kao i Evropske unije. 

„Za Crnu Goru to je priznanje za vidan napredak ostvaren u tim oblastima, dok je za Evropsku uniju pokazatelj snage da i u kriznim vremenima ostane dosljedna principima i vrijednostima za koje se zalaže i na kojima se temelji“, zaključuje se u saopštenju.

 

Send this to a friend