Politika

Ubistvo Duška Jovanovića kamen o vratu Crnoj Gori

Zato su danas formirali Odbor za nadzor nad istragama ugrožavanja bezbjednosti novinara i medijskih kuća. Za kopredsjednike su jednoglasno izabrani Milorad Vuletić (DPS) i Koča Pavlović (DF). To je odlučeno na prvoj sjednici koja je jutros održana u parlamentu.

A, upravo se Pavlović nada da njihov rad neće biti politikanstvo, zbog čega je odmah predložio konkretnu “akciju”, i to kontrolno saslušanje Vrhovnog i Specijalnog državnog tužioca, Ivice Stankovića i Milivoja Katnića. Povod – ubistvo Duška Jovanovića 2004. godine.

“Imam informaciju da je VDT prije tri mjeseca dobilo nalaz nezavisne istrage koji daje značajne podatke koji su lako provjerljivi. Predlažem da pozovemo tužioce da dođu što prije i da saznamo šta su uradili povodom tog nalaza”, rekao je on.

Vuletić je, međutim, istakao da odbor prvo treba da se pripremi za rad.

“Nijesmo ni sudije ni istraga, već smo tu da pomognemo”, rekao je on.

Predsjednik Skupštine Darko Pajović naglasio je da sloboda novinara nije politička već i ljudska obaveza.

“Zastrašivanje novinara, napadi na medijske kuće i ubistvo Duška Jovanovića 2004. godine su kamen o vratu demokratskim procesima u Crnoj Gori. To lično i politički vjerujem. Moramo smognuti snage da loše stvari koje su se dešavale u prošlosti mijenjamo u sadašnjosti i budućnosti. Želim da vjerujem da je formiranje odbora korak u tom pravcu”, naglasio je predsjednik Skupštine Darko Pajović.

A, ubistvo Jovanovića biće u fokusu i lidera SNP-a Srđana Milića. On se nada da neće biti opstrukcija i od Pajovića traži pomoć za “otvaranje svih vrata koja su trenutno zatvorena”.

“Posebna prostorija sa dokumentima o ovom slučaju se nalazi u MUP-u Crne Gore”, kaže Milić.

Marta Šćepanović iz DPS-a ocijenila je da je “vrhunski nacionalni interes da se zadaci odbora realizuju na najbolji način.

“Nadam se da ćemo biti jedan tim. Očekujem da na ovom zadatku budemo jedinstveni”, kazala je ona.

I iz SDP-a su poručili da je zastrašivanje novinara karcinom za koji mora da se nađe lijek.

Send this to a friend