Politika

Ulama: Jedva čekam da Crna Gora dobije pozivnicu za NATO

„To je veliki korak i za Crnu Goru, i za region. Mi smo male zemlje i veoma je važno da smo dio saveza koji nam daju snagu. Mi imamo isto Savjet za saradnju zalivskih zemalja u kojem sarađujemo sa susjedima i bivamo snažniji. Poziv za NATO je dobar i za Alijansu i za Crnu Goru. Znači, vi sada kao zemlja pitanje bezbjednosti sklanjate sa liste problema i možete se fokusirati na razvoj i napredak. Pored toga, Crnu Goru će kao članicu Alijanse druge zemlje prepoznati kao uspješnu demokratiju, koja je mnogo napredovala. Jedva čekam da Crna Gora dobije pozivnicu za NATO“, kazala je za Pobjedu ambasadorka UAE Hafsa Al Ulama.

Prema njenim riječima odnosi dvije zemlje su sve sadržajniji i snažniji, i veoma je zadovoljna. 

„Od 2010. godine, kada je otvorena Ambasada UAE u Podgorici, naše dvije države grade odnose i od tada pravimo samo pozitivne korake. Osnova naših odnosa je Sporazum o investicionoj saradnji i izbjegavanju duplog oporezivanja za biznismene dvije zemlje. Odnosi su dobri i u mnogim drugim oblastima, od politike, ekonomije i kulture. Imamo jednu od najvećih investicija u Podgorici, to je „Capital Plaza“ gdje smo sada. To je investicija od 140 miliona eura i to je novi centar Podgorice budućnosti, sa fontanom i prostorom za izložbe i sajmove. Ima drugih investicija kojima se bavimo na primorju i mislim da je turizam ključna oblast razvoja u Crnoj Gori. Druga oblast, koja nam je jako važna, je poljoprivreda. U ovoj oblasti nudimo kreditnu podršku Crnoj Gori, koja već daje rezultate. I to je ono što će pomoći da se podigne nivo poljoprivrednih proizvoda za izvoz. Mi pokušavamo da standardizujemo te proizvode kako bi ih izvozili u Emirate. Izvoz vode je takođe posebno atraktivna oblast“, naglasila je ona.

Na pitanje kako komentariše napade u Parizu, teror Islamske države, i vidi li kraj rata u Siriji Ulama je odgovorila da su Ujedinjeni Arapski Emirati prije četiri godine upozoravali na probleme u Siriji, na čije se rješavanje ne može čekati. 

„Sada shvatamo da se problemi ne dešavaju samo u Siriji, Iraku ili na Bliskom istoku, već svuda po svijetu. To je prijetnja našem načinu života, humanizmu i civilizaciji. To će se završiti, ali neće biti ni lako, ni brzo. Svi moramo raditi zajedno i zajedno rješavati problem, jer smo svi ugroženi. Mnogo toga se dešava u isto vrijeme i moramo sjesti i zajedno se dogovoriti i krenuti protiv terorizma. UAE je tu od početka da podrži svako rješenje koje vodi miru. Mi smo dio tog regiona i znamo da je sve što ima veze sa ekstremizmom loše. I to ne samo za jednu državu, već za sve. UAE je veoma dobar primjer tolerancije, kod nas žive brojne nacije i rase u miru. Mi smo UN u malom i veoma smo ponosni na to. To je vizija koju mi predstavljamo i širimo u regionu“, rekla je ona između ostalog.

Send this to a friend