Politika

Uljarević: Nijesu dobre ideje o protestu i bojkotu parlamenta

Ona je kazala da su te ideje legitimna sredstva političke borbe, ali da bi bila politički učinkovita moraju predstavljati dio šire i osmišljene koordinacije, dobre partijske organizacije, jasnih ciljeva i vrijednosti, sa mogućnošću dobijanja najšire domaće podrške i međunarodne zajednice. 

“Takvi uslovi trenutno ne postoje i ukoliko se bude insistiralo na ovim idejama, u ovoj konstelaciji odnosa, to može samo da se opoziciji, ali i crnogorskom društvu, vrati kao bumerang”, kazala je Uljarević za agenciju MINA. 

Prema njenim riječima, legitimno je zalagati se za ta sredstva političke borbe, ali onda kada za to postoje neophodni uslovi. 

“Koja je svrha zagovaranja za bojkot u nedjelji u kojoj se u Evropskom parlamentu usvaja rezolucija o Crnoj Gori u kojoj evropski parlamentarci jasno poručuju da nemaju razumijevanja ni za dosadašnje ograničene forme bojkota skupstinskih dešavanja toga tipa”, upitala je Uljarević. 

Rezolucija nije obavezujući dokument ali, kaže ona, ako neko želi da pridobije podršku međunarodne javnosti za političke aktivnosti u zemlji, mora da opipa i njen puls.

Ona je kazala da putevi demokratizacije, vladavine prava i slobodni izbori mogu se pojaviti samo kao rezultat predanog, sistematičnog i teškog rada na stvaranju alternative vladajućoj strukturi, jačanju demokratskih kapaciteta crnogorskog društva i dobijanju pune međunarodne podrške za smjenu kontraverznog režima. 

“Tu nema mjesta kockanju sa ad hoc rješenjima, koja su se u ne malom broju slučajeva pokazala kao kontraproduktivna”, rekla je Uljarević.

Protesti su, kaže ona, uvijek jednačina sa više nepoznatih, i da bi imali osnovu da budu uspješno izvedeni neophodno je da postoji jak i neposredan povod, ali i funkcionalna infrastruktura. “Socijalne tenzije nijesu male, ekonomski parametri su poražavaući, održivost mnogih društvenih sistema vrlo upitna”. 

“Platforma za proteste i odziv postoji u generalnoj ravni, ali ne i neposredan povod niti konzistentnost u izjavama i stavovima onih koji hoće da ih organizuju. Postoji bolji načini za odlazak vlasti u opoziciju, a pojedinaca pred nadležne organe od organizacije protesta”, rekla je Uljarević.

Ona je upozorila da opozicija ima hroničan problem koordinacije i unutrašnjeg nepovjerenja. “Nebitno da li će se opozicija naći na jednoj listi ili više njih, bitna je jedinstvena platforma za smjenu vlasti”. 

Prema njenim riječima, nerijetko se stiče utisak da su djelovi opozicionih struktura više posvećeni otvaranju sukoba unutar same opozicije, ali i prema drugim durštveno podržavajućim elementima. 

“Nije lako u društvu koje faktički nije iskusilo smjenu vlasti na izborima održati opozicionu kondiciju, strpljenje i posvećenost argumentovanom dijalogu, ali to nije opravdanje za česte, i u najmanju ruku upitne inicijative, stavove ili aktivnosti opozicije”, kazala je Uljarević.

Ona je ocijenila da crnogorska politička scena proizvodi veliki broj dešavanja i privid jedne dinamike, ali je malo suštinskih promjena. 

Politički akteri ne pokazuju potreban strateški pristup koji bi vodio promjenama, već se, ocjenjuje ona, dominantno bave pitanjem sopstvenog opstanka i pozicioniranja. 

“Malo ili nimalo se radi na temeljnom promišljanju i aktivnom djelovanju na unaprijeđenju demokratskih i organizacionih kapaciteta političkih subjekata”, kazala je ona.

Prema njenom mišljenju, takav pristup doprinosi nesmjenjivosti vlasti i njenoj neodgovornosti, a koja uključuje i visok stepen politizacije državnih institucija, što je u direktnoj suprotnosti sa integracionim procesima Crne Gore.

Uljarević je kazala da je nejasno zašto su politički subjekti iz opozicije i Socijaldemokratska partija pribjegli taktici hipeprodukcije događaja koji bacaju maglu na prave probleme. 

“Ukoliko se otvaraju određeni razgovori ili pregovori oni moraju biti zasnovani na realnim očekivanjima, jer je bolje malim, skromnim koracima izgrađivati određene odnose koordinacije nego stalno ulaziti u te procese na način da se pretvaraju u politički teatar sa izvjesnim i razočaravajućim ishodom za sve strane, ali i za građane”, rekla je Uljarević.

Vidljivo je, kaže ona, da opozicija, ali i SDP, imaju mnogo unutrašnjih problema.

“Ali ukoliko se bude insistiralo više i argumentovanije na agendi demokratizacije i evropeizacije crnogorskog društva za očekivati je da sličan talas kadrovskih i interesnih borbi zahvati i Demokratsku partiju socijalista”, ocijenila je Uljarević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
The Ring
Gost
The Ring

Mlati NVO hiljade i mlati
Mlati NVO hiljade i mlati gluposti. Ova je posebno odbojna. Zaboga hoce li joj Vijesti ovo prenijeti?

Send this to a friend