Politika

Uljarević: Prestrojavanja u opoziciji dnevnopolitički teatar koji građanima postaje dosadan

“Velika je razlika i u kontekstima i u onome što je kapacitet samih aktera u zemlji u kojoj se ta ideja pokušava sprovesti. Treba napomenuti i to da u Crnoj Gori i postojeće političke partije u značajnoj mjeri flertuju sa ljevičarskim opredjeljenjem, ali u praksi imamo jako malo onoga što je istinska privrženost ljevici”, kazala je Uljarević radiju Antena M.

Trenutno smo svjedoci, kaže Uljarević, dva paralelna procesa.

“Na jednoj strani imamo vidljivu atomizaciju i usitnjavanje političke ponude u opoziciji što je svakako veliko opterećenje za bilo kakav zajednički nastup opozicije na predstojećim izborima, ali i druge koncepte koji bi obezbijedili sinhronizovaniji nastup opozicije. Paralelno sa tim, imamo i prestrojavanje koje svodi tu ponudu na dva dominantna izraza. Jedan je radikalni, koji smatra da se jedino radikalnim pa i vaninstitucionalnim metodama mogu mijenjati politički sistem i odnosi u Crnoj Gori. Drugi je umjereniji, građanski, koji smatra da treba napraviti suštinsku alternativu bez problematizovanja već uspostavljenih spoljnopolitičkih prioriteta”, objasnila je Uljarević.

To što je unutar opozicije partija sve više, a akteri ostaju isti može da donese dobro jedino vladajućoj koaliciji.

“Oni samo mijenjaju pozicije iz kojih djeluju i to prestrojavanje ne donosi ni toliko potrebnu energiju ni ideju kako izaći iz teške socijalno-ekonomske situacije. Ono samo kreira jedan dnevno-politički teatar i moj je utisak da građanima to već postaje strašno dosadno i da ubija jednu motivaciju da se sami građani više angažuju da oni pristupe nečemu što će predstavljati i njihov doprinos određenoj društvenoj promjeni”, zaključila je Uljarević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anonimni
Gost
Anonimni

Zasmetalo udbasima sto je
Zasmetalo udbasima sto je Janko osnovao partiju, a ova portparolka udbe po zadatku da malo to saopsti iz ugla ‘nezavisnog’ analiticara. Mozete samo da grizete nokte i nista vise

Anonimni
Gost
Anonimni

Koliko neznanja na tako malom
Koliko neznanja na tako malom prostoru, tako je kad si plaćeni analitičar

Send this to a friend