Politika

Unaprijediti saradnju Crne Gore i Izraela

Delegacije su predvodili državni sekretar za politička pitanja u MVPEI CG Igor Jovović i zamjenik generalnog direktora za Evroaziju i Balkan u MVP Izraela Zvi Rav-ner. Članovi delegacija bili su nerezidentni ambasador Crne Gore u Izraelu Tamara Mugoša i nerezidetni ambasador Izraela u Crnoj Gori Josef Levi, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

“Zajednički je ocijenjeno da Crna Gora i Izrael, u kontinuitetu, razvijaju veoma dobre bilateralne odnose i prijateljske međudržavne veze na svim nivoima, te da postoji širok potencijal za njihovo dodatno unaprjeđenje”, kaže se u saopštenju.

Tokom konsultacija razmotreno je pitanje intenziviranja političkog dijaloga u narednom periodu, te identifikovani modaliteti za jačanje  ekonomske saradnje i veće prisustvo izraelskih investitora u Crnoj Gori, sa akcentom na oblastima energetike, poljoprivrede i turizma. 

“Bilo je riječi i o daljem snaženju odnosa u oblasti  nauke i prosvjete, te nastavku uspješne međudržavne saradnje u oblasti kulture, koja je započeta uspješnim izvođenjem pozorišne predstave „Naš razred“,  koprodukcijskog projekta vodećeg pozorišta iz Tel Aviva – Kameri teatra i Izraelskog nacionalnog teatra Habima, 26. jula u Podgorici u Crnogorskom narodnom pozorištu”, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su razmotrili i ugovorno-pravnu osnovu između dvije zemlje u cilju njenog jačanja i to finalizacijom sporazuma koji su u proceduri usaglašavanja, a pokrenuta je i inicijativa za njeno unapređenje potpisivanjem sporazuma u oblasti ekonomije, turizma, nauke i prosvjete.

Tokom razgovora delgacije su razmijenile mišljenja o ključnim aspektima unutrašnjih prilika u Crnoj Gori i Državi Izrael i razmotrena su pitanja od zajedničkog interesa od regionalnog i globalnog značaja.

Send this to a friend