Politika

Uništavanje viškova naoružanja i municije prioriteti Crne Gore

Tom prilikom, predstavila je aktivnosti Crne Gore u okviru procesa sveobuhvatnih demokratskih reformi, sa posebnim osvrtom na rezultate Ministarstva odbrane ostvarene u okviru Programa MONDEM.

Ona je ukazala na značaj implementacije zajedničkog Programa za demilitarizaciju i bezbjedno skladištenje municije – MONDEM, koja se realizuje u saradnji Vlade Crne Gore, OEBS-a i UNDP-a. 

Osvrnuvši se na aktuelne bezbjednosne izazove, posebno kada je riječ o fenomenu terorističkih aktivnosti, ministarka je naglasila da je naročito danas važno upravljati i kontrolisati široko rasprostranjene količine oružja i municije u cilju blagovremenog sprječavanja ovakvih aktivnosti. 

S tim u vezi, ukazala je na značaj koncepta sveobuhvatnog, kooperativnog i multisektorskog pristupa bezbjednosti koji promoviše Organizacija za evropsku bezbjednosnu saradnju (OEBS).

„Kao dugogodišnji pouzdan i dosljedan partner OEBS-a, Crna Gora shvata da je političko-vojna bezbjednost blisko povezana sa poštovanjem vladavine prava, ljudskih prava i osnovnih sloboda, odnosno sa ekonomskim pitanjima i pitanjima zaštite životne sredine. Stoga, Crna Gora ostaje posvećena daljoj promociji i razvoju demokratije, vladavine prava, medijskih sloboda i dobrog upravljanja državnom upravom. Nastavak reformi u ovim oblastima, koje ujedno predstavljaju i tekovinu OEBS-a, su se uglavnom reflektovale na do sada ostvareni napredak Crne Gore, naročito u oblastima evroatlantskih i evropskih integracija“, kazala je Pejanović Đurišić.

Ona se zahvalila zemljama članicama OEBS-a koje su tokom prethodnog perioda podržale realizaciju MONDEM-a, ističući da je njegova uspješna implementacija tokom prethodnih nekoliko godina pokazala da je riječ o programu koji je orjentisan ka rezultatima i koji se može koristiti kao efikasan mehanizam jačanja okruženja za bezbjedan i siguran život ne samo u Crnoj Gori, već i u drugim zemljama koje imaju slične bezbjednosne izazove.

U okviru posjete OEBS-u, Pejanović Đurišić sastala se generalnim sekretarom OEBS-a Lambertom Zanijerijem. 

Ona je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i otvorenom podrškom koju OEBS pruža Crnoj Gori na putu demokratskih reformi. Upoznala je sagovornika sa crnogorskim iskustvima u sprovođenju cjelovitih reformi, kao i rezultatima ostvarenim u okviru integracionih procesa, izrazivši uvjerenje da sve ove aktivnosti doprinose ne samo jačanju institucija, uspostavljanju vladavine prava, te održivom ekonomskom razvoju crnogorskog društva, već i jačanju stabilnosti i bezbjednosti cijelog regiona Zapadnog Balkana, u čemu je uloga OEBS-a od ključnog značaja.

Zanijeri je pozdravio do sada sprovedene reforme ističući dobru i kontinuiranu saradnju i komunikaciju između OEBS-a i Crne Gore. Naglasio je da ovaj vid partnerstva između OEBS-a i zemlje članice može služiti za primjer ostalim članicama, posebno kada je riječ o zemljama regiona. Zanijeri je ocijenio da se tradicionalno dobri i prijateljski odnosi trebaju dalje unaprjeđivati. 

Najavio je spremnost OEBS-a da pruži podršku u rješavanju aktuelnih i konkretnih izazova, izrazivši očekivanje da se upravo u Crnoj Gori krene sa novim inicijativama koje će imati za cilj jačanje zajedničke bezbjednosti i saradnje na nivou cijelog regiona Zapadnog Balkana.

 

Send this to a friend