Politika

URA: Prijestonica zažmurila na pljačku radnika „Košute“

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović je, po ko zna koji put, pogazio datu riječ da će se založiti za isplaćivanje makar stotinjak radnika bivše fabrike IMO “Košuta”, u prvoj fazi, koji svakodnevno protestuju ispred zgrade Opštine, istakli su u cetinjskom odboru Građanskog pokreta URA.

“Radnici-stečajci IMO “Košute” su najbolji primjer kako se vladajući DPS, duže od dvije decenije, odnosi prema onima koji su izgradili ovu zemlju. Još od otvaranja stečajnog postupka 04. marta 1996. godine, radnici, kao prioritetni povjerioci, uz razna obećanja bezuspješno čekaju isplatu onog šta su svojim poštenim radom zaradili. Posljednja nada, a ujedno i garancija da zarađeno mogu dobiti, bila je imovina bivše Košute”, istakao je predsjednik tog odbora Filip Adžić.

On ističe da je imovina bivše fabrike “Košuta” prodata po “skandalozno niskoj cijeni, daleko ispod tržišne, ali i daleko ispod iznosa koji se duguje radnicima”.

„Krunski dokaz da su radnici prevareni i da u ovom predmetu ima više elemenata krivičnog djela, jesu otvaranje i zaključenje stečajnog postupka. U Rješenju o otvaranju stečajnog postupka (St.br 139/94) od 04. marta 1996. godine, uredno je evidentirano da se radnicima duguje devet zarada, dok se u zaključenju stečajnog postupka (Rješenje Privrednog suda St.br. 139/94 od 14. juna 2001.godine) vidi da među onima koji su uspjeli naplatiti svoja potraživanja – radnika uopšte nema“, zaključio je Adžić.

Adžić navodi da su, imajući u vidu ukupnu situaciju i sve neregularnosti koji prate stečajni proces, čelni ljudi Prijestonice morali zaustaviti prodaju imovine bivše „Košute“ po neshvatljivo niskoj cijeni,makar, dodaje on, do pronalaska rješenja za oko 750 obespravljenih radnika“.

„Potpuno je jasno da privatne kompanije „Montell“, „Eurogum“ i „Zrnožit“ nisu u obavezi da vode računa o stečajcima IMO „Košute“, kao i da su iste samo iskoristile mogućnost da, po izuzetno niskoj cijeni, kupe nešto šta ima višestruko veću vrijednost. Zbog toga lokalna uprava i drugi nadležni organi, snose punu odgovornost“, istakao je Adžić.

 

Send this to a friend