Politika

Uspješna saradnja Crne Gore i KFOR-a

Ilustracija

Tokom dva odvojena susreta ocijenjeno je da je dosadašnja saradnja Crne Gore sa KFOR-om bila izuzetno uspješna. 

Pejanović Đurišič je tokom susreta sa Filjuolom istakla proaktivnu ulogu Crne Gore u regionu i prenijela stav da stabilnost ovog područja zavisi od napretka u procesima integracija. 

“U tom kontekstu, ona je upoznala Komandanta KFOR sa dosadašnjim rezultatima koje je Ministarstvo odbrane  Crne Gore postiglo na putu ka punopravnom članstvu u NATO i EU”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Filjuolo je naglasio da je regionalna saradnja jedan od ključnih faktora opšte stabilnosti, u čijem pravcu su usmjerene najznačajnije aktivnosti NATO snaga na Kosovu. 

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević je sa Frančeskom Filjuolom razmijenio mišljenja o aktuelnim temama i potvrdio zavidan nivo saradnje između crnogorskih i kosovskih institucija, uključujući i predstavnike međunarodne zajednice koji su prisutni na Kosovu.

Posebno je apostrofiran značaj aktivnosti koje su sprovedene na planu razgraničenja Crne Gore i Kosova, kao značajnom preduslovu za stabilnost i jačanje međusobnog povjerenja i saradnje. 

“Zajednički je konstatovano da je rješavanje tog pitanja značajno i sa aspekta produbljivanja policijske saradnje, koja je inače primjer razumijevanja i međusobne podrške. U istom smislu, posebno je naglašena konstruktivna i otvorena politika koju crnogorska Vlada i Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovode na planu snaženja bilateralnih odnosa sa Kosovom”, navedeno je iz MUP-a. 

Send this to a friend