Politika

Uzdrmana koalicija Izbor-DPS zbog Instituta Igalo

Podsjećamo, američko-britanski konzorcijum “Internacional Wellness group” jedini je zaintersovani investitor za kupovinu 56,5 odsto državnih akcija Instituta. Prema saznanjima lokalnih medija, dogovoreni su svi elementi ugovora i ostaje još samo protokolarni dio, što je i bio povod reagovanja iz Izbora, prenosi TV Boka.

Prvi čovjek Izbora Dušan Radović Krušo upozorio je na moguće posljedice nastavka ovog privatizacionog postupka, i ukazao na status činioca konzorcijuma International Wellness Group.

On je podsjetio na propisane tenderske uslove: da zainteresovani može učestvovati ako ima 51 odsto vlasništva nad kapitalom, najmanje jedan medicinski centar koji pruža usluge fizikalne medicine, rehabilitacije ili reumatologije ili hotelski kompleks kapaciteta ne manje od 200 soba, kategorizacije 5 zvjezdica; kao i da je u toku poslednje tri godine imao prihod od najmanje 100 miliona eura.

Kako je na presu objašnjeno, postoje dva akcionara konzorcijuma International Wellness Group, koji su osnovali tu firmu. Prvi je Replus Limited, a drugi Sterling Campbell Limited, oba iz Londona.

“Vrijednost kompanije Replus Limited je 16 hiljada eura. Kompanija spada u kategoriju malih preduzeća za koje ne postoji obaveza revizije završnog računa. Drugi osnivač te firme, Sterling Campbell, nema kapitala, nema ništa. Takođe spada u kategoriju malih preduzeća, za koje ne postoji obaveza revizije završnog računa. International Wellness Group vrijedi 1000 funti, ta firma treba da kupi banju Igalo”, kazao je Radović, i dodao da je dio konzorcijuma bila i firma „IG”.

Prema njegovim riječima, to jeste bila dobra firma, i prodata je za 2,2 milijarde eura, ali je izašla iz konzorcijuma.

Da bi opravdali uslove iz tendera, pojasnio je Radović, pojavljuje se advokatska kancelarija „Brown Rudnick Limited” koja vrijedi 10 miliona.

“Pokriće za tih 100 miliona prihoda, propisanih uslovima tednera, je ta advokatska kancelarija. Ona ima takav obrt u poslednje tri godine, a ne firma koja se bavi banjama ili hotelima. Pokriće za bavljenje medicinom je firma “International Hospital Group” , koja se prije svega bavi gradnjom bolnica po Africi i Južnoj Americi”, ukazao je Radović, sa napomenom da jedina kompanija u konzorcijumu koja “ima pare”, je offshore firma “Luminor LLC”, za koju se ne može saznati ko joj je vlasnik.

Radović sumnja da je Luminor finansijer cijelog projekta, ili da se iza nje nalazi “neki naš tajkun, tamo sakriven sa parama”.

“Niko od ovih ovdje ne zadovoljava uslove tenderskog poziva. Niko. Ovo je čista farsa da bi se banja otela”, zaključio je prvi čovjek Izbora.

On je takođe ukazao i na “nepravilnosti” ugovora kojeg je sastavila engleska advokatska firma, navodi se sledeće: da je kupac obavezan da investira najmanje 70 odsto ukupnog iznosa predviđenog minimalnom investicijom, pod uslovom da tih 70 odsto sadrži 100 odsto investiranja u opremu.

“To znači da kupac mora da investira u opremu Instituta, ali ne 50 miliona, već 35, ako i to investira. Dalje, ugovor se ne može raskinuti, već treba čekati pet godina. Takođe, navodi se da kupac moće odmah da proda 30 odsto banje, i to do vrijednosti od 15 miliona eura”, kazao je Radović, i dodao da su ovakvi uslovi za “Izbor” “apsolutno neprihvatljivi”.

Radović se osvrnuo i na prekid pregovora sa MK grupom, koja je nudila 6,2 miliona eura za akcije (250 hiljada Vichy), socijalni program – “kojeg IWG nema i ne zanima ih”, u vrijednosti od 60 miliona eura, investicije 20 miliona i Vichy 30 miliona. MK grupa ima promet 667 miliona, a Vichy 100 miliona eura godišnje. 

“Oni su prekinuli razgovore sa ovakvom grupom, koja ima 700 miliona eura godišnji promet, a hoće da sklope ugovor sa firmom koja ima 16 hiljada eura kapitala”, dodao je Radović, i naglasio da je “sve je ovo isti scenario kao i sa Vektra Bokom, kao i sa vojnom bolnicom u Meljinama, i svim privatizacijama koje su se ovdje desile”.

On je upozorio da će, ukoliko se nastavi sa ovakvim postupkom, pored izlaska iz koalicije, “Izbor” organizovati demonstracije, podići problematiku na međunarodni nivo, pa čak i zatvoriti granicu prema Hrvatskoj.

Šimrak: Eventualni promašaj kod privatizacije Instituta bi uništio hercegnovsku privredu

Opštinski odbor SDP Herceg Novi ne podržava privatizaciju i davanje u zakup duže od 30 godina bilo kojeg objekta, a posebno ne istorijskih spomenika, posebno ne onih za koje nas vežu veoma važna istorijska sjećanja, kazao je Dragan Šimrak, predsjednik OO SDP-a Herceg Novi.

“Uspješna privatizacija Instituta Igalo i Brodogradilišta Bijela je za našu opštinu pitanje biti ili ne biti. Imajući u vidu iskustva vezana za privatizaciju Mješovitog, HTP Boka, PKB, Prvoborac, „Južni Jadran“, Vinopromet, eventualni promašaj kod privatizacije Instituta bi uništio hercegnovsku privredu. Dakle, da budemo potpuno jasni, sve buduće privatizacije treba da budu pokrivene validnim bankarskim garancijama, da se više ne gađamo stotinama miliona eura-a koje na kraju niko ne vidi, a ponajmanje zaposleni u tim preduzećima. Pozivamo sindikate Instituta i Brodogradilišta da se u ovu priču uključe aktivnije nego do sada, dok ne bude kasno“, naglasio je Šimrak.

Send this to a friend