Politika

Vaščikovski: Poljska će među prvima ratifikovati Protokol

 

Ministar Vaščikovski ističe da se isplatila crnogorska odlučnost da preuzme odgovornost i obaveze koje proizilaze iz članstva u NATO.

Crna Gora slavi jubilej -deset godina nezavisnosti. Jesmo li iskoristili sve naše šanse?

VAŠČIKOVSKI: Desetogodišnjica nezavisnosti je dobro vrijeme da se osvrnemo na dostignuća u konsolidaciji državnosti i demokratije. Posebno bih da pohvalim Crnu Goru na izboru ambicioznog i zahtjevnog puta evroatlantskih integracija i činjenici da je postala regionalni lider na tom putu. Paradoksalno, možda neće biti tako očigledno za građane Crne Gore, ali kada gledam iz inostranstva, uzimajući u obzir politička previranja u nekima od susjednih zemalja, Crna Gora zaista izgleda kao ostrvo stabilnosti. Želim Crnogorcima dalji uspjeh u jačanju institucija u slobodnoj i poštenoj zemlji, sa dubokim korijenima u zapadnoj civilizaciji.

Kako procjenjujete odnose između dvije i zemlje?

VASČIKOVSKI: Nesumnjivo je da su veze između Crne Gore i Poljske jačale u proteklih deset godina. Nedavno smo značajno intenzivirali našu političku saradnju jer postoji međupartijski konsenzus u Varšavi da Crna Gora pripada Evropi i treba da uđe u NATO, kao država koja dijeli naše zajedničke vrijednosti demokratije i slobode. Vaša zemlja služi kao pozitivan primjer transformacije ostatku regiona i igra konstruktivnu i aktivnu ulogu u regionalnoj saradnji. Štaviše, Crna Gora postaje sve popularnija destinacija za poljske turiste. Vjerujem da još uvijek ima mnogo prostora za poboljšanje saradnje u oblastima trgovine, investicija i turizma.

Crna Gora će uskoro postati 29. članica Alijanse, Protokol o ulasku je potpisan 19. maja u Briselu i sve to dokazuje da politika otvorenih vrata živi. Šta to znači za Crnu Goru, region i Alijansu?

VAŠČIKOVSKI: Odgovor je tako jednostavan: politika otvorenih vrata NATO-a ima za cilj promovisanje stabilnosti i j sarađnje,u izgradnji Evrope koja je cjelovita i slobodna, ujedinjena u miru, koja dijeli demokratske vrijednosti i radi na zajedničkoj budućnosti. Od prvog proširenja 1999. godine NATO politika otvorenih vrata pomaže u širenju bezbjednosti, stabilnosti i demokratskih vrijednosti za koje se Alijansa zalaže. Crnogorska odlučnost da preuzme odgovornost i obaveze koje proizilaze iz članstva se isplatila do sada. Vjerujem da danas Crna Gora služi kao pozitivan primjer transformacije na Zapadnom Balkanu i igra konstruktivnu i aktivnu ulogu u podsticanju regionalne saradnje. Dvije druge balkanske zemlje: Makedonija i Bosna i Hercegovina su i dalje na putu ka NATO-u i njima je neophodan crnogorski primjer i podsticaj da dovrše proces.

Da li će poljski parlament ratifikovati crnogorski Protokol sa Alijansom do kraja godine?

VAŠČIKOVSKI: Posvećena politici otvorenih vrata, Poljska je odlučila da ostvari ambiciozan cilj i bude među najefikasnijim saveznicima u procesu ratifikacije i sa ambicioznim ciljem dovrši ovaj proces bez odlaganja, mnogo prije kraja godine.

Živimo u teškim i komplikovanim vremenima. Terorizam je globalna prijetnja i danas je cijela međunarodna zajednica u ratu sa ovim pokretom smrti. Mislite li da NATO i međunarodna zajednica imaju efikasan odgovor na tu prijetnju?

VAŠČIKOVSKI: Mi smo već daleko odmakli na normativnom putu (npr. Rezolucija UNa o stranim borcima i finansiranju ISIL-a; Dodatni protokol Savjeta Evrope uz Konvenciju o sprečavanju terorizma; strategije EU o ISIL-u u Siriji i Iraku različite inicijative u oblasti suzbijanja nasilnog ekstremizma). Imamo efikasne instrumente. Ali ono što je potrebno je da njihovo korišćenje bude usklađeno. Koalicija protiv ISIL-a igra posebnu ulogu u sistemu borbe protiv terorizma. Ta koalicija ujedinjuje više od 60 zemalja. Ovo je jedna trećina svih članova UN, što znači najširu koaliciju od Drugog svjetskog rata. I sasvim je efikasna u svojim aktivnostima, ima vidljiv napređakuborbiprotivISIL-a. Sto se tiče NATO-a, moram da naglasim da je njegovprimarni zadatak kolektivna odbrana i pružanje bezbjednosti za sve članove. Svakako da je to prioritet za Poljsku, uzimajući u obzir pogoršanje bezbjednosti u istočnom krilu i nepređviđivu rusku politiku. Međutim, Poljska shvata da naši južni saveznici očekuju određene mjere podrške, svakako drugačije prirode. Zbog toga i NATO daje podršku u borbi protiv ISIL-a. Mi smo usvojili određene mjere u tom smislu.

Zašto je važno da Crna Gora postane članica Alijanse?

VAŠČIKOVSKI: Teško je zamisliti bolju investiciju u budućnost. NATO je najmoćniji savez na svijetu, pruža garancije naše sigurnosti, nudi stabilnost, promoviše demokratiju i podstiče vladavinu prava. Proširenjem područja stabilnosti i demokratije, članice NATO-a jednostavno poboljšavaju svoje bezbjednosno okruženje i prosperitet svojih građana. Kao članica NATO-a Crna Gora će postati mnogo atraktivnija i kredibilnija za strane investitore. Članstvo u NATO bi omogućilo Crnoj Gori da oblikuje politiku NATO-a, rješava bezbjednosne izazove zajedno sa ostalim članicama. Članstvo u NATO se takođe percipira kao još jedan korak ka budućem članstvu zemlje u EU. Slijedeći poljski primjer, ja sam uvjeren da će građani Crne Gore uskoro naučiti da cijene vrijednost članstva u ovom ekskluzivnom klubu.

Može li Crna Gora da očekuje više investitora iz Poljske u budućnosti?

VAŠČIKOVSKI: Poljska i Crna Gora sarađuju u oblasti ekonomije i trgovine. Da pomenem rudnik cinka i olova Gradir Montenegro, gdje je poljska kompanija ZGH ,,Boleslav“ glavni akcionar ili činjenicu da je Poljska jedan od glavnih snabdjevača namještaja na tržištu Crne Gore. Dobar primjer poljske investicije u rudarskom sektoru je ugovor dugoročno potpisan u aprilu ove godine od strane konzorcijuma poljskih kompanija iz Vroclava (Bumech SA i Grottech Sp.z.o.o. ) sa crnogorskim partnerom (Uniprom Metali), koji se tiče vađenja rude boksita. Poljski investitori su zainteresovani za privatizacione procese koji se odvijaju u zemljama Zapadnog Balkana i naročito u Crnoj Gori. Oni pokazuju interesovanje za ulaganja u vezi sa razvojem infrastrukture i mreže snabdijevanja električnom energijom. Kao što možda znate, Poljska je veliki proizvođač transportnih sredstava, tako da su naše kompanije zainteresovane za prodaju autobusa i željezničke opreme crnogorskim partnerima. Takođe, postoji interes u sektoru bankarstva, osiguranja, hemijske i petrohemijske industrije. Ne vidim nikakve velike prepreke za ulaganja poljskih firmi u Crnu Goru. Dosadašnje iskustvo pokazuje da postoji istinski interes i volja za saradnju sa obje strane.

 

 

Send this to a friend