Politika

VIDEO i FOTO: Islandu je čast što je prvi priznao nezavisnost Crne Gore

U fokusu razgovora dva premijera bila su politička i ekonomska pitanja dvije zemlje, evropske i evroatlantske integracije i iskustva u tim procesima, kao i potencijalni modaliteti za jačanje i razvoj bilateralne saradnje između Crne Gore i Islanda.

Đukanović je, uz konstataciju da je riječ o prvoj bilateralnoj posjeti Rejkjaviku na ovom nivou, prenio zahvalnost Islandu za podršku Crnoj Gori u kontekstu činjenice da je prva država koja priznala nezavisnost naše zemlje i deset godina kasnije, na isti dan, ratifikovala Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, što je dodatno učvrstilo prijateljstvo prema Islandu i Islanđanima.

Govoreći o razvoju Crne Gore od obnove nezavisnosti, Đukanović je podvukao da nijesmo gubili vrijeme, da smo izabrali put ekonomskih reformi i evroatlantskih integracija, izražavajući zadovoljstvo zbog skorog članstva u Alijansi.

Takođe, govorio je i o razlozima za izbor evropskog strateškog cilja.

“Naš put prema EU je put izlaska iz zaostalosti i nestabilnosti i važno je da smo na tom putu, na kojem puno učimo. Pritom, trezveno gledamo i na prednosti i na slabosti EU. Mi sebe disciplinujemo da uradimo sve što se očekuje od nas“, kazao je Đukanović.

Premijer je govorio o potrebi intenziviranja bilateralne saradnje i odnosa, ocijenivši da male zemlje imaju slične probleme, te da Island kao i Crna Gora ima turizam kao prioritetnu granu razvoja.

“Za nas su dragocjena i islandska iskustva iz razvoja ribarstva i agroindustrije, kao i u oblasti industrije aluminijuma i energetike“, istakao je premijer i podvukao da je veoma važno i iskustvo Islanda kao zemlje osnivača NATO-a, u kontekstu pozicioniranja Crne Gore u Alijansi i ispunjavanja obaveza iz punopravnog članstva koje će uslijediti.

Predsjednik Vlade Islanda Sigurdur Ingi Johanson je izrazio veliko zadovoljstvo posjetom Đukanovića Islandu.

“Čast nam je što je Island prva zemlja koja je priznala Crnu Goru prije deset godina i što ćemo na Samitu NATO-a u Varšavi biti za zajedničkim stolom“, kazao je Johanson, koji je ujedno pozdravio impresivan napredak koji je Crna Gora ostvarila za prvih deset godina od obnove nezavisnosti.

Johanson je takođe izrazio punu spremnost za uspostavljanje saradnje, i na nivou odnosa sa EU, kao i u razvoju unutrašnjih ekonomskih potencijala, u oblastima u kojima Island raspolaže sa značajnim know-how, kao što su poljoprivreda i ribarstvo, turizam i obnovljivi izvori energije.

“Slažem se da male zemlje mogu da pruže određenu veću fleksibilnost u traženju odgovora na nove izazove. To potvrđuje progres koji je Crna Gora ostvarila za deset godina svog postojanja, što je zaista za respekt“, ponovio je islandski premijer.

Đukanović je pozvao Johansona da posjeti Crnu Goru, u vrijeme koje njemu bude odgovaralo, i svojim domaćinima čestitao uspjeh njihove fudbalske reprezentacije na Prvenstvu Evrope, što je potencirano na svim susretima.

Pored susreta sa premijerom Islanda, predsjednik Vlade Đukanović je u Parlamentu Islanda razgovarao sa predsjednikom i članovima Odbora za vanjske poslove Islanda i tom prilikom zahvalio Parlamentu i poslanicima za podršku Crnoj Gori, uz zajedničku ocjenu da će 8. jun 2006. i 2016. godine ostati trajno upisan u istoriji odnosa dvije zemlje.

Đukanović je tokom boravka u Rejkjaviku, na Univerzitetu Islanda održao predavanje u organizaciji Instituta za međunarodne poslove, na temu „Članstvo Crne Gore u NATO-u i stabilnost Zapadnog Balkana“.  

Send this to a friend