Politika

VIDEO: Samardžić: Kreiranje samostalnog sistema odbrane je utopija

Prvi čovjek naše vojske je objasnio da je za osiguravanje dugoročne bezbjednosti jedne zemlje neophodno na jednoj strani dobro izanalizirati koji su to rizici po bezbjednost jedne države, a na drugoj strani resurse sa kojima država raspolaže.

“I na osnovu jednog i drugog treba se kreirati optimalni sistem bezbjednosti. Dakle, ako govorimo o samostalnom kreiranju sistema bezbjednosti moramo biti svjesni činjenice da su naši resursi veoma limitirani i materijalni i ljudski i finansijski i shvatiti da je veoma teško garantovati bezbjednost sa tim resursima a imajući u vidu sve izazove i opasnosti i položaj Crne Gore. I ja često kažem da je kreiranje samostalnog sistema odbrane – Utopija i da je prosto nemoguće kreirati nezavistan sistem koji će moći da garantuje građanima bezbjednost i bezbjednost države”, kazao je admiral Samardžić.

Stoga smatra da oni koji zagovaraju samostalni sistem bezbjednosti veoma dobro znaju da je nemoguće organizovati efikasan samostalan sistem i često se iza te ideje samostalnog sistema bezbjednosti krije ideja da se uđe u savez sa nekim trećim.

Samardžić je konkretnim primjerima objasnio koliko je skupo stvarati samostalni sitem bezbjednosti

“Znamo da jedan borbeni avion košta 50-60 miliona eura, pa ako bi neko nama sada i poklonio eskadrilu borbenih aviona, mi sa svojim resursima je ne bi mogli ni upotreblajvati, jer je veoma skupa i obuka, održavanje, pa i sat naleta te avijacije. Uz to ako govorimo o protiv-vazdušnoj odbrani moramo znati da samo jedna raketa Mistral sistema Strela, košta 300 hiljada eura, a svima je jasno da u magacinu morate imati barem stotinu raketa da biste mogli da se obučavate. To znači da bismo samo za vježbanje, za rakete morali da izdvajamo godišnje 30 miliona eura, a jedna raketa za protivoklopnu odbranu košta oko 60 hiljada eura, pa je onda lako izračunati koliko bi nama trebalo para da sami razvijamo nezavisni sistem odbrane i modernizujemo kompletnu vojsku”, objasnio je admiral Samardžić.

Odgovori prvog čovjeka Vojske Crne Gore su dio novog načina komunikacije sa građanima koje je uveo Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO u cilju što adekvatnije informisanosti građana i približavanja tematike evroatlanskih integracija što većem auditorijumu.

Među pristiglim pitanjima za admirala Samrdžića najviše je bilo onih o modernizaciji vojske i međunerodnim misijama u kojim učestvuju pripadnici naših vojnih snaga.

Admiral Samardžić je u kontekstu modernizacije vojske objasnio da je predviđeno da se do 2020. godine uloži dosta u unapređenje i obnovu sredstava odbrane te da naša zemlja trenutno izdvaja za odbranu 1,3 posto od budžeta.

“U NATO-u je standarad da se i izdvajanje za vojne penzije računa u predloženih 2% izdvajanja za odbranu. Kada bi mi računali i naše vojne penzije, onda bi to bilo negdje oko 1,75 odsto da izdvajamo od budžeta. Međutim, nama zbog mnogih stvari nije primjereno da računamo i izdvajanje za vojne penzije u budžet za odbranu, jer sticajem okolnosti mnoga lica su u posljednjim godinama penzionisana, pa mi trenutno u Crnoj Gori imamo duplo više penzionisanih vojnih lica nego pripadnika vojske”, objasnio je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore.

Send this to a friend