Politika

Vilson: Biće provokacija iz Rusije, Crna Gora da ostane na svom putu

Vilson je spoljnu politiku Crne Gore i njeno pozicioniranje na međunarodnoj sceni, ocijenio izuzetno usoješnom.

“To je zemlja koja je pravila dobre poteze. Obnovila je nezavisnost i osigurala svim građanima sigurnu budućnost. Ovo je bila dekada velikih odluka čije će benefite baštiniti građani Crne Gore. Nezavisnost je donijela autonomnost u odlučivanju i omogućila zemlji veliki napredak. Sami ste bili kovači sopstvene budućnosti. Crna Gora ima odličnu priču u teškom regionu i sada ima i sigurnu budućnost. Pregovori Crne Gore i NATO-a su sada formalnost. Ima obaveza na putu ka EU, ali i u tom dijelu dobro napredujete. Mislim da će to sve ići kako treba i zato bih još jednom poželio dobrodošlicu Crnoj Gori u Alijansu i premijeru Crne Gore na samit NATO-a u Varšavi”, ocijenio je Vilson u intervjuu Pobjedi.

Objašnjava i kada bi američki Kongres mogao ratifikovati protokol o ulasku Crne Gore u NATO.

“To je period koji traje godinu ili dvije. To sve zavisi od parlamenata drugih zemalja. Nekada za to treba više vremena, a nekada manje. Međutim, od toga ne bi trebalo praviti dramu. To je formalnost, ali zavisi od agenda ostalih parlamenata. Ono što je najbitnije je da Crna Gora nastavi reforme, a što se tiče SAD-a, politički kalendar Kongresa je sada veoma komplikovan i to nema veze sa Crnom Gorom. Iskreno se nadam da će ratifikaciju odraditi ovaj sastav Kongresa, jer ako sklizne u novi Kongres, trebaće više vremena. I to ima samo veze sa unutrašnjim pitanjima u SAD-u. Vidjećemo kako će to ići. Bolje prije, nego kasnije”, ocijenio je on.

Ne smatra da neka miješanja sa strane mogu uticati na dinamiku ratifikacije protokola Crne Gore i NATO-a u parlamentima zemalja članica.

“Ne vidim prepreke za brzu ratifikaciju. Bitno je da Crna Gora nastavi reforme, a kao što sam rekao politički kalendar Kongresa je veoma zategnut. Što se tiče uticaja Rusije, tu naravno možemo očekivati provokacije. Od Rusije smo naučili jedno, ona će pokušavati da osujeti te procese do samog kraja. Vidjeli ste i u prošlosti da kada Rusija pritisne Alijansu, NATO nastavi po svome. Treba da očekujemo igre od Rusije, ali to nije prijetnja Crnoj Gori, to je samo dim. Crna Gora ima svoju agendu, mora ostati fokusirana na nju i ruski uticaj će biti sveden na minimum”, jasan je Vilson.

Poziv za NATO Crnoj Gori je jedan novi stepen stabilnosti cijelog regiona.

“To je velika odluka i signal cijelom regionu da mora nastaviti sa integracijama i da ostaje u fokusu Alijanse. Ova odluka će donijeti i nove investicije u region, jer se slagalica stabilnosti napokon slaže. Ovo je poruka i Sarajevu, i Banjaluci, i Beogradu kako treba raditi na putu integracija. Ali, dobijanje pozivnice ne znači da se prestaje sa reformama, to čak znači još više posla i još intenzivnije napore. Crnoj Gori predstoje i obaveze koje se odnose na reforme vladavine prava na putu ka EU. Ona je vodilja ostalima na Zapadnom Balkanu”, zaključio je Vilson.

Send this to a friend