Politika

Vjernici iz Berana: Uzimaju srpske svetinje

Istovremeno počeli su potpisavanje peticije kojom zahtijevaju da se Nacrt povuče iz zakondavne procedure i odbaci u ovakvom obliku i sadržini, prenose Večernje novosti.

“Upoznavši se sa, uvjereni smo zlobnom namjerom sačinjenim i nestručno napisanim, tekstom Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti, saopštavamo javnosti, a posebno autoru i predlagaču, da je Nacrt diskriminatorski jer ne smatra relevantnim za zakonsku artikulaciju vjekovnu nespornu činjenicu da su pravoslavni Srbi autohton i državotvoran narod u Crnoj Gori, koji je neraskidivo vezan za svoju SPC. Ona je žila kucavica našeg nacionalnog identiteta, te bi zakon koji pretenduje da pravno ustroji odnos države i crkve (i drugih vjerskih zajednica) morao, kako u svom naslovu, tako i u svom tekstu, da sadrži pojam crkve”, kažu vjernci.

Oni smatraju da je Nacrt nacionalno i konfesionalno destruktivan jer ne dozvoljava pravoslavnim vernicima u Crnoj Gori slobodno i kvalitetno školovanje u vjerskim školama, njihovo osnivanje, slobodnu gradnju svetinja i očuvanje postojećih, slobodu učestvovanja na vjerskim i kulturnim dešavanjima.

“Predloženi tekst ne priznaje vjekovnu egzistenciju SPC na teritoriji današnje Crne Gore, kao tradicionalne vjerske zajednice”, kažu vjernici iz Berana, uz tvrdnju da je Nacrt zakona agresivan, jer “predviđa oduzimanje svetinja pravoslavlja”, ignorantski jer ne priznaje i ne usvaja nijednu društvenu činjenicu vezanu za potrebe pravoslavnih vernika u Crnoj Gori, nijednu javno iznesenu dobronamjernu kritiku, niti prijedlog o tome šta zakon o pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica treba da sadrži.

Smatraju da je Nacrt i neustavan, jer je najveći broj odredbi u neposrednoj koliziji sa ustavom zajamčenim pravom svojine, garantovanjem odvojenosti države od crkava i vjerskih zajednica, pravom na slobodu misli i ustavnim načelom da država pomaže crkvu i vjerske zajednice.

Vjernici iz Berana uputili su resornom ministarstvu i Vladi Crne Gore javni apel za izradu zakona koji će urediti pravni položaj crkava i vjerskih zajednica u državi Crnoj Gori, pristupi na ozbiljniji, stručniji i, iznad svega, pravičniji način.

Send this to a friend