Politika

Vlada formira Savjet za informacionu bezbjednost

To je predviđeno izmjenama Zakona o informacionoj bezbjednosti, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Članovi savjeta biće predstavnici organa državne uprave za unutrašnje poslove, odbrane,pravosuđa, informacionu bezbjednost, tajne podatke i Agencije za nacionalnu bezbjednost i, kako se navodi, po potrebi drugih organa i institucija.

Zadaci savjeta za informacionu bezbjednost utvrdiće se aktom o njegovom obrazovanju.

Kako je obrazloženo, implementacijom zakona regulisaće se cjelokupan način obezbjeđivanja informacione bezbjednosti u Crnoj Gori. Biće formirana nadležna tijela, reagulisaće se njihovi međusobni odnosi, način funkcionisanja, nadležnosti za njihov nadzor.

Podsjeća se da su u okviru integracionih procesa u EU i NATO, zahtjevi informacione bezbjednosti sadržani u programima NATO-a, Partnerstva za mir, Akcionog plana za članstvo, Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju u EU, kao i u bezbjedonosnoj politici NATO-a i EU i pratećim dokumentima bezbjedonosne politike.

„Oblast informacione bezbjednosti, osim u okviru ovih integracionih procesa, tretira se i u okviru međunarodnih bilateralnih Sporazuma o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka“, kaže se u predloženom zakonu.

 

Send this to a friend