Politika

Vlada po pola, a za sve odgovoran Đukanović

 

 

Od 24 ministarska mjesta u Vladi, čak 12 pripada kadrovima koji nijesu članovi Demokratske partije socijalista. Mjesto ministra vanjskih poslova i evropskih integracija je upražnjeno, a ministar pravde Zoran Pažin nije član ni jedne partije. Od šest potpredsjednka čak četiri pripadaju drugim partijama, a od 17 ministarskih mjesta sedam ne pokrivaju Đukanovićevi partijski drugovi.

Tu podjelu odgovornosti, ne doživljavaju svi kao premijer Đukanović. Funkcioner Građanskog pokreta URA Neđeljko Rudović kaže da je teza da DPS ima najmanje predstavnika u Vladi i da odgovornost treba da bude podijeljena neodrživa. On smatra da svu odgovornost snosi DPS, kao partija koja kontroliše sve važne procese u zemlji.

“Mi nemamo zdrav sistem, ni slobodne izbore, niti predstavnike koji zastupaju interese građana. Imamo predstavu za javnost kad je u pitanju naš sistem, koji je ranjen korupcijom. Trenutno je na sceni oponašanje višepartizma” kaže Rudović za Dnevne novine.

On ističe da su svi članovi koji su u Vladi, a koji su je 27. januara spasili od pada, lojalniji predsjedniku DPS nego pojedini članovi te partije.

“Ako neko može da mi kaže da su ministri iz SD Vujica Lazović i Ivan Brajović i potpredsjednica Azra Jasavić drugačiji od DPS, onda neka taj neko vjeruje u tu priču, da oni i DPS ne snose odgovornost. Mi ne vjerujemo”, ističe Rudović.

Dodaje da su predstavnici građanske opozicije u Vladi od maja i da ne snose odgovornost za promašaje Vlade i DPS-a i kako je kazao, “njihovih privezaka”.

“Zato nema govora o podijeljenoj odgovornosti. Uloga trojke nije da sprovodi politiku DPS nego da ima kontrolnu funkciju i da spriječi zloupotrebe, a DPS kontoliše sve važne procese u Crnoj Gori”, zaključio je Rudović.

Sa druge strane, poslanik vladajuće DPS Miodrag Vuković smatra da jedna strana u Vladi ne može da bude odgovorna, a da druga bude abolirana odgovornosti.

“Ono što je u ovoj situaciji interesantno je da mi imamo po načinu konstituisanja drugačiju Vladu. Imamo legitimnu Vladu u punom, normalnom kapacitetu koja ima nesumnjivo izborni legitimitet. Čine je ljudi koje su predložili politički subjekti koji imaju parlamentarnu većinu, a tu parlamentarnu većinu su dobili na slobodnim i fer izborima prije četiri godine. Dakle, Vlada ima izborni legitimitet i politički legitimitet dobijen 27. januara” rekao je Vuković.

Smatra da je netačan i neutemeljen politički stav da je ova vlada tehnička vlada.

“To nije tačno. Mi radimo u punom kapacitetu, sa punom odgovornošću. Da je pala vlada onda bi bila tehnička. Ova vlada će poslije izbora, do konstituisanja nove biti tehnička. Sada, ona je, u punom kapacitetu. To znači da, iako je neobično rekontruisana na osnovu političkog sporazuma i u nju ušli pojedini ministri iz drugih stranaka, predstavnici NVO sektora, nema podijeljene odgovornosti. Odgovornost je čitave Vlade. Ne mogu pojedinci da se distanciraju od odgovornosti, i da kažu: Mi smo vlada u Vladi, i mi nemamo odgovornost za ono što se u njoj dešava”, zaključuje Vuković.

Send this to a friend