Politika

Vlahović: DF bi da im se govori titluju na ruskom

“Sve što je komplikovanije od toga iskaza je osuđeno, još uvijek, na marginalizovanu poziciju, žigosano kao ova ili ona podvrsta “izdaje”. Mi imamo jasnu poruku iskazanu našim Manifestom crnogorskih demokrata, ali je to, kao što vidimo, potiskivano i potisnuto u drugi plan. Ne pripadamo niti jenom političkom klanu, niti smo u po% željnim “orbitama” vladajućoj, “alternativnoj” inostranoj …”, kaže Vlahović u intervjuu za Dnevne novine.

DN: Pa li postoji šansa da se to nerazumijevanje smanji ili otkloni?

VLAHOVIĆ: Svakako. Možda i prije nego što nam se iz ove perspektive čini. Naš otpor ispraznom i lažnom “nacionalnom pomirenju”, naše zalaganje za istinski istorijski politički kompromis, zalaganje za promjene koje će jačati Crnu Goru i njene institucije i čuvati njenu nezavisnost, —uz iskrenu i ozbiljnu projekciju neophodnih promjena … sve će to doći na dnevni red.

DN: Kako procjenjujete šanse da bude formirana zajednička lista snaga koje obično definišete kao “crnogorske demokratske i građanske”?

VLAHOVIĆ: Potreba za tom saradnjom i savezništvom je, trenutno, obrnuto proporcionalna svijesti i shvatanju koje postoji kod lidera i u rukovodstvima tih partija i političkih grupacija. To je neozbiljno, tužno i neoprostivo. Ne umijem Vam to ljepše reći. Potrebno je mućnuti glavom. Nema opravdanja za soliranja i “prežanje” prilike da se nametnete kao “najvažnija partija” ili “jedini vođa”. Istina, ima tu i političara koje čekanje da ih DPS (opet) pozove u koaliciju parališe svaku volju da sagledaju perspektivu koja se nameće. Lako je to vidjeti, ko smije ispred nosa je, pa se prostire u daljinu, ako mi dozvolite malo šale. Što se tiče Cdu, naš predsjednik je apsolutno spreman i naredan da zauzme posljednju, 81. poziciju na koalicionoj listi, ako sve stranke, organizacije i istaknuti pojedinci usaglase da budemo zajedno. Držite me za riječ.

DN: Kakvo je Vaše mišljenje o Vladi izbornog povjerenja?

VLAHOVIĆ: Puno buke ni oko čega, za sada. Inače, ima pozitivnih motivacija i dobrih posljedica. Kad odemo u penziju, biće interesantni detalji što je, kako i zašto bilo…

DN: Da li u “trojnoj” koaliciji vidite potencijalne saveznike?

VLAHOVIĆ: Dio ekipe iz URA-e je uvijek bio blizak nekim našim idejama, i obrnuto. Što će oni tamo sa ovima koji, jedan po jedan, ispadaju iz Rječnika i koji su “gluvonijemi” za neke važne stvari, ne samo za NATO, treba njih pitati. Mućkalica je interesantno jelo, ali je krajnje bljutava stvar kao politički koncept. DEMOS nas ne interesuje, a SDP-u se više “zore ne zna”.

DN: Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Demokratska Crna Gora? Kako posmatrate njihovu poziciju?

VLAHOVIĆ: Samo je preostalo da gospoda iz DF traže da im se govori odmah titluju na ruski. Za Demokrate je jedino sigurno da su kravate crvene. Da je to neka instalacija bugarskog umjetnika koji se zove Kristo, bilo bi interesantno. Ima li koji njihov konkretni stav, pa da se odvažimo da komentarišemo? Bolje je pobjeđivati, nego gubiti? To kaže i Grunf iz “Alana Forda” SNP je u ozbiljnoj krizi, “opet i ponovo”. Moj prijatelj Srđan Milić nije shvatio zašto smo išli u Vašington, prošle godine u martu. Žao mi je. SNP je mogla biti partija za istorijski politički kompromis u Crnoj Gori. Ako nijesu oni, biće neko drugi. Bolje prije, nego kasnije.

DN: Da se vratimo odnosu Cdu prema vladajućem DPS: koji je Vaš stav i što je Vaša poruka?

VLAHOVIĆ: DPS treba da se mijenja, i iznutra i spolja. Nema tu velike filozofije. Prvo NATO, pa promjene. Znaju to i u DPS-u, ne brinite. Crnu Goru treba čuvati, naravno. Nema legitimne promjene ako se ugrožava Crna Gora.

DN: Kako ocjenjujete crnogorsku vanjsku politiku? Da li će pitanje članstva u NATO dominirati predstojećim izborima? Da li naše pristupanje Alijansi može biti opstruirano?

VLAHOVIĆ: Naš magistralni pravac je dobar. Detalji vazda mogu biti bolji, ali je vanjska politika jedan od stabilnih stubova crnogorske političke građevine. Što se Alijanse tiče, biće gotovo kad bude gotovo. Stvari idu dobro, ali ne smije biti opuštanja. Oprez je majka mudrosti, ima običaj da kaže jedan moj dobri prijatelj.

DN: Nedavno ste boravili u Rimu, gdje ste, pored predavanja na Univerzitetu Sapienca, imali niz sastanaka za italijanskim zvaničnicima. Što je bio povod tih susreta?

VLAHOVIĆ: Bilo mi je drago što sam imao sadržajne razgovore na svim adresama koje sam posjetio, i u Farnezini, i u Senatu, i u Predsjedničkoj palati. Italija je pouzdani prijatelj i saveznik. To treba cijeniti i valorizovati, i u politici, i u ekonomiji.

Send this to a friend