Politika

Vlahović u Trstu: Potpisan sporazum, Tehnopolis će biti završen do ljeta

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, Vlahović je u Trst otputovala na poziv Adriana De Majoa, predsjednika Naučno-tehnološkog parka AREA-pobjednika Međunarodnog konkursa za izradu biznis plana za uspostavljanje prvog naučno–tehnološkog parka u Crnoj Gori.

Tokom prvog dana posjete Vlahović se, sa delagacijom u sastavu pomoćnik ministra nauke Darko Petrušić, dekan Biotehničkog fakulteta Miomir Jovanović, direktor Istituta za biologiju mora iz Kotora Mirko Đurović, član Savjeta za naučnoistraživačku djelatnost i rukovodilac za angazovanje osoblja i mobilnosti u BIO ICT Centru izvrsnosti Enis Kočan i izvršni direktor Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis Ratko Bataković, sastala sa predsjednikom AREA Naučnog parka Adrianom De Majom i predsjednicom Friuli Venecija Đulia regiona Deborom Serakjani.

Kako je saopšteno, predstavnici BIO-ICT Centra izvrsnosti u oblasti bio-informatike, čiji je jedan od ciljeva razvoj inovativnih rješenja i aplikacija u cilju unapređenja poljoprivrede, proizvodnje hrane i monitoringa životne sredine u Crnoj Gori, zajedno sa kolegama iz Trsta, prepoznali su brojne mogućnosti saradnje sa AREA Naučnim parkom. 

Zaključeno je da su neke od oblasti u kojima je moguće ostvariti saradnju ili razmjenu iskustava primjena ICT-a u poljoprivredi i monitoringu životne sredine, te biotehnologija. Razmatrane su mogućnosti zajedničkih aplikacija na evropskim H2020 projektima, podsticaj istraživanjima zasnovanim na inovacijama, kao i razvoj preduzetništva i pokretanje startup-ova. 

“Takođe, od posebnog značaja za BIO-ICT jeste i povezivanje sa istraživačima i biznis sektorom iz regiona Friuli-Venecjia Đulia, čija je predsjednica Serakjani izrazila izuzetno interesovanje i predložila niz modela saradnje”, navodi se u sapštenju. 

Sastanku su prisustvovale i regionalna ministarka za rad, obrazovanje, jednake mogućnosti, politiku prema mladima, istraživanja i Univerzitete u Regiji Fruli Venecija Đulija Loredana Panariti i  šefica naučne i tehnološke bilateralne i multilateralne jedinice u Ministarstvu spoljnih poslova te Regije Imakolata Panone, kao i predstavnici Republike Srbije, Hrvatske i Slovenije.  

Nakon sastanka upriličeno je potpisivanje sporazuma između Ministarstva nauke Crne Gore i AREA Konzorcijuma za naučna i tehnološka istraživanja iz Trsta za potrebe razvoja Otvorenog sistema za inovacije u Crnoj Gori, čija je svrha uspostavljanje bliske saradnje.

“Taj Sporazum će omogućiti tehničku pomoć s ciljem pružanja podrške Ministarstvu nauke u razvoju i izradi Strategije pametne specijalizacije, inovacija i prenosa tehnologija, implementaciju programa prenosa znanja u oblasti prenosa tehnologije, valorizacije rezultata istraživanja, upravljanja inovacijama i osnivanja start-up preduzeća, u skladu sa propisima kojima se uređuje inovativna djelatnost, razvoj integrisanog sistema podrške inovacijama od ideje do tržišta, saradnju na projektima koji se finansiraju iz evropskih sredstava ili drugim relevantnim projektima u oblastima koje su obuhvaćene ovim Memorandumom i tehničku pomoć Ministarstvu nauke za uspostavjlanje Centra za inovacije u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Kako je najavljeno, Vlahović će se tokom drugog dana posjete sastati se direktorima nekoliko centara izvrsnosti i to Međunarodnog centra za Genetski inženjering i biotehnologiju ICGEB, Laboratorije Elettra i Fermi, dok će članovi delegacije obići različite institute u okviru AREA parka i održati niz sastanaka u kojima će biti uključeni i predstavnici Srbije, Hrvatske i Slovenije. 

Podsjećamo, AREA park jedan je od vodećih multi-sektoralnih naučno-tehnoloških parkova u Italiji, a ima i ulogu koordinatora regionalnog sistema istraživačkih ustanova/institucija u oblasti nauke, istraživanja, inovacija i kvalifikovanih usluga. 

Naučni park podržava korišćenje rezultata istraživanja kako bi se znanja i tehnologija prenijeli na sektor biznisa i privrede, da bi se pružila tehnička, logistička, finansijska i promocijska pomoć centrima, institutima i preduzećima koja su smještena u Naučnom parku. 

AREA njeguje i saradnju među univerzitetima, istraživačkim centrima i centrima za obuku, regionalnim institucijama za razvoj i privredu, te podstiče širenje tehnoloških inovacija kao i stvaranje visoko tehnoloških preduzeća.

Send this to a friend