Politika

Vojinović: Nuklearna bezbjednost važna za Crnu Goru

Ekspertsku misiju su organizovali Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Radionica će trajati do 1. septembra, a kako navode iz Ministarstva, cilj je revizija postojećeg i izrada novog Integrisanog plana podrške za oblast nuklearne bezbjednosti INSSP, kao i Akcionog plana za njegovo sprovođenje.  

Vojinović je istakla da je na polju radijacione i nuklearne bezbjednosti Crna Gora potpisnica skoro svih međunarodno-pravnih instrumenata koji regulišu ovu oblast. 

“Energetskom politikom Crne Gore do 2030. godine, kao i Strategijom razvoja energetike Crne Gore do 2030. godine, ne predviđa se izgradnja nuklearnih elektrana, odnosno bilo koje vrste nuklearnih instalacija. Takođe, Zakonom o zaštiti od jonizujućeg zračenja i radijacionoj sigurnosti zabranjena je, između ostalog, izgradnja nuklearnih postrojenja, promet nuklearnih materijala i uvoz radioaktivnog otpada stranog porijekla na teritoriju Crne Gore”, naglasila je Vojinović. 

Oficirka za nuklearnu bezbjednost Odjeljenja za nuklearnu bezbjednost Međunarodne agencije za atomsku energiju, Madalina Man, istakla je da je zlonamjerna upotreba nuklearnih materijala opasna prijetnja savremenom društvu i da stoga zahtijeva da se svaka država na nacionalnom nivou bavi ovom problematikom. 

Prema njenim riječima, uspostavljanje efikasnog i održivog sistema nuklearne bezbjednosti u savremenom društvu je apsolutni imperativ i Međunarodna agencija za atomsku energiju je spremna da Crnoj Gori pruži podršku, kako u procesu uspostavljanja sistema nuklearne bezbjednosti, tako i u procesu njegove održivosti.

Send this to a friend