Politika

Vučurović: Narod je veoma raspoložen za proteste

Vučurović je, na pitanje Dnevnih novina da li je prelaznu vladu moguće formirati bez SDP, odnosno Ranka Krivokapića, odgovorio da iza prelazne vlade treba da stane najmanje 41 poslanik, pa je očigledno da su partiji Andrije Mandića i DFu neophodni i poslanici SDP-a.

“Vjerujemo da od 81 predstavnika naroda u Skupštini može da se sabere njih 41 za prelaznu vladu, nezavisno od partijske pripadnosti i centrala pojedinih stranaka. To je vlada međusobne kontrole koja treba da obezbijedi da više nema krađe izbora i zloupotrebe državnih resursa, i koja treba da spriječi posrtanje Crne Gore. To je vlada od koje bi počela prava demokratija u Crnoj Gori”, ističe Vučurović.

Stav Vučurovića se podudara sa nedavnim izjavama lidera Pokreta za promjene Nebojše Medojevića koji je rekao da će DF pozvati lidera SDP Ranka Krivokapića na formiranje prelazne vlade i ulične proteste, kako bi se vanredni izbori održali po regularnim uslovima.

On je crnogorskim medijima pojasnio da će DF uličnim protestima i pritiskom u parlamentu, pokušati da natjera DPS na reformu izbornog sistema prije raspisivanja novih izbora. Medojević je pojasnio da se Front uveliko sprema za proteste i da očekuje podršku građana.

O protestima slično mišljenje ima i Vučurović.

“Narod je veoma raspoložen za proteste, ali uočava i one iz opozicije koji svojom neodlučnošću i strahom šire defetizam i u suštini takvim ponašanjem direktno podržavaju režim. Ti iz opozicije koji se ne slažu sa protestima, inače nemaju nikakav drugi plan, ne nude bilo kakvu ideju, izuzev priče na opšte teme i manji ili veći broj amandmana”, kaže Vučuroivić.

Ko će pobijediti na Kongresu SDP 3. juna je pitanje koje, izgleda, podjednako interesuje i vlast i opoziciju. Nakon rezultata Kongresa, zavisno, od toga ko će biti predsjednik ove partije, Ivan Brajović ili Ranko Krivokapić, treba očekivati i značajniju prekompoziciju političke scene u Crnoj Gori.

Tokom protesta 2012. godine predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić je kazao da protesti predstavljaju važnu poruku u socijalnoj politici i vladavini prava, kao i da su veoma važni za dalje djelovanje Vlade i opozicije.

“Protesti su važan korektivni element demokratije u svakom društvu, a u tranzicionim i mladim demokratijama posebno”, poručio je Krivokapić.

Jovan Vučurović ističe da osim režima, ima raznih drugih protivnika protesta, koje planira da organizuje Demokratski front.

“To su oni koji rade za režim, kao i oni koji se plaše protesta, pa onda traže i izmišljaju neke razloge zbog kojih to navodno nije dobar put. Dakle, narod je najvažniji, jer se do prelazne vlade stiže uz podršku i pritisak naroda, a ne bljutavom trgovinom i zakulisnim kalkulacijama, što smo, na primjer, mogli da vidimo prilikom formiranja vlasti u Podgorici”, naglašava portparol Nove srpske demokratije.

I pored toga što je poziv za učešće u prelaznoj vladi upućen svima u DFu, vrlo često kritikuju lidera Socijaldemokratske partije.

“Ranko Krivokapić je političar prošlosti i DF se njime neće baviti. Sve prilike koje je imao je propustio i sad mu je jedino preostalo da se grčevito bori da ostane na čelu svoje stranke. On je uspio da dođe do faze da mu zbog njegove mlitave i nepouzdane politike više niko ne vjeruje, ni iz vlasti ni iz opozicije, a koliko mu vjeruju u vlastitoj stranci to ćemo uskoro vidjeti na Kongresu SDPa”, kaže Jovan Vučurović.

Send this to a friend