Politika

Vujanović: Obilježavanje Dana državnosti i Dana ustanka ima poseban značaj

“Naredni kongres SUBNOR-a i antifašista Crne Gore važan je za potvrdu uspješnih aktivnosti ove organizacije i promovisanju njene vrijednosti koja je i omogućila stalno proširenje članstva i povećanje ugleda ove antifašističke organizacije”, smatra Vujanović.

On je konstatovao da je država uvijek poštovala djelovanje antifašista smatrajući antifašizam vrijednošću po kojoj se Crna Gora prepoznaje i uvažava u međunarodnoj zajednici, a opštenarodni ustanak 1941. godine jednim od temelja obnove naše državnosti.

Predstavnici SUBNOR-a i antifašista Crne Gore obavijestili su predsjednika o brojnim aktivnostima koje su preduzeli na obilježavanja Dana ustanka i Dana državnosti 13. jula, koja će se organizovati u Ljubotinju u Prijestonici Cetinje pored spomenika poginulim borcima i žrtvama fašizma Drugog svjetskog rata. 

“Imajući u vidu da se ovom akademijom obilježava 70 godina antifašističkog ustanka i da će se obilježiti u Prijestonici–Cetinje gradu heroju, iskazali su očekivanje da ovo obilježavanje bude od posebanog značaja i uvažavanja i afirmiše vrijednosti antifašizma Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Obavijestili su Vujanovića da su počeli pripreme za kongres SUBNOR-a i antifašista Crne Gore koji će se održati sredinom naredne godine. 

“Imajući u vidu da se kongres održava svake četvrte godine, kao i da su u proteklom periodu imali vrlo uspješan i sadržajan rad, pripreme su organizovali preko opštinskih odbrora SUBNOR-a uz široko uključenje članova ove veoma brojne organizacije. Saopštili su posebno zadovoljstvo da organizacija stalno povećava svoje članstvo što je najbolja potvrda da antifašizam Crne Gore sa maksimalnom podrškom građana”, piše u saopštenju.

Kako su dodali, povećanje članstva i uspješnost aktivnosti potvrđuju vrijednost ove antifašističke organizacije, a time i značaj Crne Gore kao građanske države, budući da je antifašizam osnova građanske države koja ima jednak tretman svih građana bez obzira na naciju, vjeru,  političku i svaku drugu pripadnost. 

“Budući da je Evropska unija nastala radi zaštite vrijednosti mira i skladnog života SUBNOR i antifašisti Crne Gore su maksimalno opredijeljeni za dostizanje vrijednosti evropskih i evroatlanskih integracija smatrajući da se članstvom u EU i NATO dodatno potvrđuju vrijednosti antifašizma”, zaključuje se u saopštenju.

 

Send this to a friend