Politika

Vujanović u Trebinju: Između Crne Gore i BiH nema otvorenih pitanja

“Saradnja dvije države je saradnja otvorenih mogućnosti koje zajednički treba iskoristiti”, dodao je Vujanović, prenosi Radio Sarajevo.

On je naglasio da „svakako treba podržati ono što je započeto Berlinskim procesom i ono što je u Briselskom dogovoru predsjednika vlada dogovoreno i mapu zajedničkih projekata regiona treba apsolutno ohrabriti i iz Sarajeva i iz Podgorice jer Evropska unije ohrabruje njihovu što skoriju realizaciju”.

I kada je u pitanju hidroenergetska infrastruktura, Crna Gora i BiH imaju zajedničke interese. 

“U trojnom odnosu Srbije, Crne Gore i BiH treba razgovarati o hidroenergetskim potencijalima kako bi se oni maksimalno iskoristili”, naglasio je predsjednik Crne Gore i dodao da u toj državi postoji volja da se pitanje „Buk Bijela“ razmotri i da se iz Bosne i Hercegovine, preko Crne Gore obezbijedi izvoz struje prema Italiji.

Kad su u pitanju projekti putne infrastrukture, Vujanović smatra da je vrlo važna sanacija puta preko Šćepan Polja.Vujanović se posebno zahvalio gradonačelniku Trebinja Slavku Vučureviću na njegovim izjavama dok je pitanje Sutorine bilo otvoreno kao i zbog činjenice da aktivno učestvuje u gradnji odnosa između Trebinja i Herceg Novog u smislu punog prijateljstva. 

Vujanović u potpunosti podržava to da opštine Nikšić, Herceg Novi i Trebinje imaju maksimalnu saradnju, da koriste kompatibilno svoje resurse u cilju te saradnje i da održavaju istinsko prijateljstvo. 

“Crna Gora će podržati sve ono što je u zajedničkom interesu dvije zemlje”, zaključio je Filip Vujanović.

Ivanić je u izjavi novinarima izrazio zadovoljstvo činjenicom što Crna Gora i BiH nemaju otvorenih pitanja i što je riješen problem Sutorine. 

Najavio je skoro potpisivanje ugovora o granici između dvije države. 

“Tako će BiH i Crna Gora biti prve zemlje u regionu koje će bez ikakvih problema imati potpisan ugovor o granici”, rekao je Ivanić.

Smatra i da je izuzetno bitno da Trebinje, Nikšić i Herceg Novi imaju dobre odnose, da sarađuju jer su, kaže, upućeni jedni na druge. 

Predsjedavajući predsjedništva BiH je izrazio nadu da će se u Crnoj Gori još jednom preispitati pitanje deklaracije kojom je projekat „Buk Bijela“ doveden u pitanje. 

Taj problem bi, prema njegovim riječima, trebalo riješiti „zbog ukupnog potencijala i zbog potrebe da se završi put koji treba da ide prema Plužinama i da se dvije zemlja konačno povežu na pravi način u duhu istinskih evropskih vrijednosti”. 

Izrazio je uvjerenje da će dvije zemlje u realizaciji projekata imati punu podršku Evropske unije jer su dobri odnosi Crne Gore i BiH u interesu cijele Evrope.

Send this to a friend