Politika

Vujičić albanskim partijama: Bez grkih riječi i turbulencija do ispunjenja zahtjeva

Udruženje Crnogoraca Kosova se ne slaže sa pozivom lidera Demokratske unije Albanaca, Mehmeda Zenke, da albanske partije u Crnoj Gori ne bi trebale više da ulaze u bilo kakav razgovor sa Vladom dok ne dođe do realizacije ranije postignutih dogovora

“Udruženje Crnogoraca Kosova razumije i podržava zahtjeve Albanaca u Crnoj Gori kako bi se  trajno riješio i unaprijedio njihov položaj, te ispunila sva data obećanja. Istinski se saosjećamo sa njima, jer kao Crnogorci na Kosovu nijesmo čak ni ustavna kategorija, niti smo zastupljeni u skupstini dok se naši problemi sve više nagomilavaju, ali ih ovom prilikom nećemo nabrajati. Ono na šta sada želimo da stavimo akcenat jeste naša poruka lideru Demokratske unije Albanaca, Mehmedu Zenki, da se ne slažemo sa njegovim pozivom albanskim partijama u Crnoj Gori da ne bi trebale više da ulaze u bilo kakav razgovor sa vladom dok ne dođe do realizacije ranije postignutih dogovora“, kazao je predsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova, Slobodan M.Vujičić.

Udruženje Crnogoraca Kosova smatra da su i Crna Gora i Kosovo uradile puno na pitanju položaja manjina, ali svakako trebaju uložiti dodatne napore da se potpuno uokviri njihov položaj, uključujući i položaj Albanaca u Crnoj Gori, ali i Crnogoraca na Kosovu.

“Do čega će sigurni smo i doći u najkraćem mogućem periodu koji je pred nama. Mi smatramo da se svi problemi  trebaju riješavati isključivo dijalogom i u duhu saradnje i zajedničkog razumijevanja sa institucijama država u kojima živimo. Naš stav je, da Crnogorci na Kosovu i Albanci u Crnoj Gori moraju tesnije sarađivati i uz puno i obostrano uvažavanje moraju biti kao i do sada primjer i faktor stabilnosti”, ocijenio je Vujičić.

Samo na taj način, dodaje on, ide se pravim putem koji će biti u interesu oba naroda i u interesu dvije dobrosusjetske države Crne Gore i Kosova, ali i u interesu regiona i zajedničkog puta ka evroatlanskim integracijama ka kome svi težimo.

“Pozivamo sve albanske lidere iz Crne Gore, da zajedno sa Udruženjem Crnogoraca Kosova na jedan civilizovan i demokratski način što i priliči našoj tradiciji i našim odnosima uz podršku dvije Vlade skupa dođemo do ispunjenja svih naših zahtjeva bez grkih riječi i najmanjih turbulencija“, naglasio je Vujičić.

Send this to a friend