Politika

Vujović ambasadoru Slovačke podmetnuo stavove trojke

 

Na ovaj skandalozan čin potpredsjednika Vlade reagovao je lično ambasasdor Hloben koji je u izjavi za Dnevne novine potvrdio da je tražio korekciju saopštenja i tačnu interpretaciju razgovora koji su vođeni u kabinetu Vujovića.

“Tačno je da sam tražio korekciju saopštenja, jer naprosto nije tačno da sam se složio sa ocjenom gospodina Vujovića o Buljarici, Solani, poreskoj disciplini… To što je pisalo u prvoj informaciji, u posljednjem pasusu, nije bio zajednički stav, moj i potpredsjednika Vlade, a upravo se takvo mišljenje moglo steći da je ostala stara verzija saopštenja. O Solani, Buljarici, zloupotrebama… govorio je gospodin Vujović i zato sam bio neprijatno iznenađen kada sam vidio saopštenje koje je napisano tako da odražava zajednički stav. Ja sam u Crnu Goru došao kao ambasador jedne države, koji se tako i ponaša. Odnosi između vlasti i opozicije su unutrašnja stvar Crne Gore”, kazao je Hloben Dnevnim novinama.

Skandalozan pokušaj podmetanja stranom diplomati od strane nikog drugog do potpredsjednika Vlade, otkrila su različita saopštenja sa sastanka Vujovića i Hlobena koja su poslata medijima iz Vujovićevog kabineta. U prvom saopštenju u posljednjoj rečenici navodi doslovno piše: “Tokom susreta je konstatovano i da je opozicija u dosadašnjem radu utvrdila brojne zloupotrebe Zakona o tajnosti podataka, dala konkretne sugestije i doprinose na zaštiti dobara Solana i Buljarica. Ukazano je na neophodnost povećanja poreske discipline”

Dva sata kasnije pojavilo se drugo saopštenje koje se i sada nalazi na sajtu Vlade, a u kojem nema ove rečenice.

Vujović: Rekao sam da je opozicija utvrdila zloupotrebe

Potpredsjednik Vlade kazao je Dnevnim novinama da je u prvom saopštenju došlo do greške.

„Tokom sastanka nije konstatovano da je opozicija utvrdila zloupotrebe, već sam to ja saopštio. U drugom saopštenju smo tu rečenicu izostavili, kako bi bile izbjegnute nejasnoće “, rekao je Vujović Dnevnim novinama.

Demantovan i Miodrag Lekić

Pokušaj zloupotrebe stranih diplomata u političke svrhe i potrebe opozicije dešavao se i ranije. Upravo je koalicioni partner Vujovića, lider Demosa Miodrag Lekić 2012. godine, izazvao diplomatski skandal predstavljajući stavove Demokratskog fronta na čijem je čelu tada bio, kao stavove ambasada Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije i Austrije.

Ambasadori Pius Fišer, Ketrin Najt-Sends, Dominik Gazui, Serđo Barbanti i Martin Pamer demantovali su tada tvrdnje DF-a prema kojima je ta koalicija “jedini izborni akter koji uživa jasnu i vidljivu podršku međunarodne zajednice” i prema kojima su ambasadori i čelnik DF-a Miodrag Lekić “zajednički izrazili zabrinutost zbog javno prezentovanih zloupotreba u izbornom procesu”.

U zajedničkom saopštenju petoro ambasadora država Evropske unije navode da je sastanak sa Lekićem bio u sklopu njihovih uobičajenih aktivnosti, i da, što se tiče njegovih ocjena da su ih samo primili k znanju, kao i da njihove zemlje podržavaju stav Kancelarije OEBSa za demokratske inistitucije i ljudska prava (ODIHR).

Send this to a friend