Politika

Vujović: DPS-ov stav o Zakonu o tužilaštvu udar na Sporazum

 

Oni su najavili da će tim povodom zatražiti aktiviranje parlamentarnog dijaloga, kao ad hoc tijela zaduženog za primjenu potpisanog dokumenta.

“U Sporazumu o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore se navodi da „Krivična djela koja se odnose na povrede biračkog prava je kroz izmjene Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu neophodno izmjestiti u nadležnost SDTa“. Tako da ovo predstavlja direktno kršenje Sporazuma. Na ovakav postupak gledam kao na novi udar DPS-a na Sporazum, tako da ćemo zahtijevati da prihvate ono sa čim su i sami bili saglasni potpisujući Sporazum”, kazao je Vujović za Pobjedu. Svi ministri trojke u Vladi su bili protiv negativnog mišljenja izvršne vlasti o dopunama zakona.

Negativno mišljenje Vlade uslijedilo je nakon što su na plenumu poslanici DPS-a najavili amandmane po kojima odredba da Specijalno tužilaštvo preuzima povrede izbornih prava važi samo do izbora. O tim amandmanima opozicija još nije zauzela jedinstvni stav.

“Mišljenja smo da bi se svako dalje širenje nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva negativno odrazilo na njegovu efikasnost i rezultate rada. S obzirom na zaprijećene kazne za krivična djela protiv izbornih prava, propisanih u Glavi XVI Krivičnog zakonika, bilo bi necjelishodno da se ova djela stave u nadležnost Specijalnog državnog tužilaštva, iz razloga što bi se time ozbiljno narušila načela na kojima se zasniva koncept podjele nadležnosti u tužilačkoj organizaciji, kao i sudske nadležnosti”, navodi se u mišljenju Vlade.

Jedan od predlagača dopuna zakona o specijalnom tužilaštvu Dritan Abazović kaže da je razočaran većinskim stavom Vlade.

“Stav Vlade ne doprinosi stvaranju povoljnije klime i povećava opšte nepovjerenje koje postoji u društvu. Tim stavom koji je skuvan u vrhu DPS-a na štetu će biti cijela Crna Gora”, kazao je Abazović.

Abazović, koji je jedan od predlagača dopuna zakona je kazao da ipak nije iznenađen stavom Đukanovićevog kabineta.

“Treba vidjeti kakvo će biti glasanje u parlamentu, da li će stav Vlade determinisati stav DPS-a. Na raspravi u parlametu nijesam vidio da postoji takvo raspoloženje kod poslanika DPS-a, što je suprotno mišljenju Vlade, jer su to podržali na matičnom Odboru, jer su dali amandamane”, naveo je on.

Abazović dodaje da, ukoliko DPS ipak odluči da ne glasa za zakon, onda će to sigurno imati političke konsekvence, kroz aktiviranje parlamentarnog dijaloga.

“U konačnici ne bi me čudilo da Sporazum na taj način bude i srušen jer ionako nije do sada pretjererano dobro funkcionisao. Tu varijantu ne bih isključivao ali ne želim da prejudiciram, treba vidjeti stavove pozicije i opozicije kada dođe do glasanja”, zaključio je Abazović. 

Abazović očekuje reakciju međunarodne zajednice

Abazović očekuje da povodom negativnog stava Vlade o zakonu reaguje međunarodna zajednica.

“Situaciju pomno prate predstavnici Evropske komisije a najavljeno je i učešće OEBS-a u izborima u Crnoj Gori. Stvorile su se pretpostavke da poboljašamo atmosferu koja je vrlo bitna zbog naših integrativnih procesa da se konačno slegnu strasti i Crna Gora dobije legitimnu vlast. Izgleda da DPS ima neke druge interese”, rekao je Abazović.

Šćepanović: Podržaćemo prijedlog ako se prihvati amandman

Demokratska partija socijalista će podržati predložene dopune Zakona o Specijalom tužilaštvu ukoliko se prihvati njihov amandman da se to rješenje vremenski ograniči. To je u izjavi za Pobjedu potvrdila poslanica te partije Marta Šćepanović. Ona objašnjava da DPS-ov amandman predviđa da odredba o proširenju nadležnosti SDT-a prestaje da važi danom utvrđivanja konačnih rezultata izbora.

“Najavili smo amandman, a čini mi se da se predlagač slaže sa time. Ovako predloženo riješenje mora se vremenski ograničiti”, dodala je Šćepanović.

Komentarišući negativno mišljenje Vlade na predloženo zakonsko rješenje, ona ističe da je izvršna vlast dala mišljenje isključivo sa pravnog stanovišta.

“Ovaj prijedlog zakona rezultat je političkog sporazuma i DPS će to, kao potpsinica, u potpunosti poštovati. Međutim, ovim rješenjem se SDT opterećuje sa dodatnim nadležnostima, a znate da je stav evropskih partnera da je i sadašnja nadležnost preširoko postavljena. Krivična djela povrede izbodnih prava mogu biti počinjena na teritoriji bilo koje opštine a, kada pogledate propise koje regulišu organizaciju pravosuđa, određeno je da SDT u prvom stepenu postupa samo pred Višim sudom u Podgorici. Mislim da će ovakvo riješenje sigurno unijeti organizacijsku i procesnu konfuziju, a da ne govorim koliko će dodatno opteretiti rad Tužilaštva”, kazala je Šćepanović.

Send this to a friend