Politika

Vujović: Neshvatljivo da Vlada tajno dodjeljuje stanove funkcionerima

Kako je kazao Vujović, država ne smije da krije od građana gdje ide njihov novac, već naprotiv, treba da im polaže račune za upotrebu sredstava.

“Zbog toga smo tražili javnost rada Vlade i da se ne proglašavaju tajnim odluke koje po prirodi ne bi trebalo da su tajne”, istakao je Vujović.

On je podsjetio da je Vlada Crne Gore u aprilu usvojila Informaciju o rješavanju stambenih potreba dodjelom stambenih jedinica za potrebe funkcionera.

“Kada su u pitanju stambeni krediti odobreno je ukupno 64 kredita u iznosu od milion eura. Najveći iznos odobrenog kredita je 40.000 eura, a najniži 5.000. Dodijeljeno je ukupno 28 stambenih jedinica ukupne površine 2.239 kvadrata, kupovinom, u zakup na neodređeno vrijeme s pravom kupovine po povoljnim uslovima ili zamjenom s obavezom plaćanja razlike u kvadraturi. Najveća kvadratura dodijeljenog stana je 128 kvadrata”, navodi se u Vujovićevom saopštenju.

Kako je naglasio, Komisija dodjeljuje stanove i kredite predsjednicima i sudijama Ustavnog suda, sudijama vrhovnog suda, tužilaštvu i specijalnom tužilaštvu koji su samostalni sudski i pravosudni organi, pa opravdano dolazi do sumnje u samostalnost rada sudova i tužilaštva u postupcima koji se tiču Vladinih funkcionera.

“Sakrivanje takvih odluka stvara opravdanu sumnju i da postoji zloupotreba izbornog procesa, na način dodjeljivanja finansijskih sredstava i stambenih jedinica, kao i drugih povlastica partijski podobnim licima ili licima koja nakon toga postaju partijski podobna. Pitanje je i zašto označavaju dodjelu stambenih kredita i stanova tajnim podacima, ako postoji obaveza javnih funkcionera da prijave imovinu Agenciji za antikoprupciju”, dodao je Vujović.

On je zaključio da je, kada su u pitanju javni funkcioneri, suštinski, podatak o imaocu stana javni podatak.

Send this to a friend