Politika

Vujović o rascjepu u SDP-u: Početak raspada vladajuće koalicije

“Sve podsjeća na rascjep DPS-a 1997. godine, kada su i pored javno prisutnih netrpeljivosti, događaji ipak iznenadili veći dio javnosti. Samo ovoga puta gledamo ne samo rascjep jedne od vladajućih partija, već i raspad koalicije koja je na vlasti 17 godina”, kaže Vujović.

On smatra da će vrijeme pokazati da li eventualno otkazivanje podrške SDP-a Vladi znači i sam njen pad, dodajući da nakon višemjesečnog taktiziranja slijedi ubrzani rasplet.

“Izvjestan je bio razlaz dvije struje unutar SDP, ali je neočekivano ovako snažno ubrzanje u ovom trenutku. S obzirom na odlučnost obje strane, za očekivati je nastavak tenzija, te pravu bitku za članstvo i birače. Iz prvih izjava podržavalaca Krivokapića bilo je jasno da nema spremnosti za pregovore sa drugom stranom. No i da je bilo spremnosti upitno je da li bi bilo takvo pregovaranje imalo smisla. Jednostavno, više nije ostalo ništa od povjerenja, pa u takvoj situaciji je apsurdno pregovarati”, kaže Vujović.

S druge strane, on smatra da bi svako oklijevanje Brajovića vodilo daljem gubljenju pozicija njegove grupe.

“I jedna i druga strana su svjesne da im vrijeme nije saveznik, te su očigledno procijenili da je bolje iskoristiti vrijeme prije izbora da se konsoliduju njihove pozicije za izborne nastupe na suprotnim stranama”, ističe Vujović.

Vujović kaže da ovaj potez, te najavljeno odbijanje Brajovićevih da vrate ne samo mandate u parlamentu, već i ministarske pozicije nameće ključno pitanje da li Đukanović ima dovoljnu podršku u parlamentu za Vladu i bez poslanika lojalnih lideru SDP-a? Odnosno, ako nema da li ovo znači skorije izbore?

“Ako bi Đukanović odbio zahtjev da zamijeni ministre iz SDP-a Krivokapiću lojalnim ljudima isto bi značilo otkazivanje podrške SDP-a Vladi. Ako Đukanović udovolji zahtjevima Krivokapića, onda ojačava pozicije Krivokapiću kojeg više ne vidi kao saveznika. Smisao da SDP makar privremeno ostane u Vladi bi postojao samo ako Đukanović vrati ministarska mjesta Krivokapićevom SDP, što je sa druge strane kontraproduktivno za njega samog”, ocjenjuje Vujović.

Rascjep u SDP-u će, kako kaže, dati i odgovor ko kontroliše vlast na lokalnom nivou, odnosno s kim DPS vlada u Podgorici, Baru, drugim opštinama da li sa Krivo kapićevim SDP-om ili Brajovićevim pristalicama.

“Ovo će biti važan elemenat u kalkulacijama oko održanja vladajuće koalicije. Kao što je bilo jasno da su šanse za konsolidaciju unutar SDP gotovo nikakve, tako nakon ovoga se isto može reći i za vladajuću koaliciju”, kaže Vujović.

Send this to a friend