Politika

Vukadinović: U Crnoj Gori nema sistematskog kršenja ljudskih prava i sloboda

Ona je istakla da uspješnu saradnju Crne Gore sa Evropskim sudom za ljudska prava karakterišu u prvom redu angažovanje crnogorskih sudija na privremenom radu u Evropskom sudu, programi obuka za sudije i savjetnike Ustavnog suda i ostale sudije, tužioce i advokate iz Crne Gore, kao i seminari u našoj zemlji na kojima učestvuju sudije Suda u Strazburu.

 Govoreći o reformi Evropskog suda za ljudska prava, Vukadinović je istakla i da Crna Gora principijelno podržava sve aktivnosti usmjerene na jačanje evropskog konvencijskog sistema, kao temelja vladavine prava, suštinske demokratije i zajedničkog evropskog identiteta.

U tom kontekstu, a imajući u vidu da se predstavke iz Crne Gore mahom odnose na zaštitu prava na suđenje u razumnom roku, upoznala je delegate sa rezultatima na planu jačanja efikasnosti pravosuđa, s naglaskom na radu Ustavnog suda.

“Došlo je do znatnog povećanja efikasnosti naših sudova, smanjenja zaostatka predmeta i skraćenja trajanja procesa. U tom smislu ilustrativan je podatak da je na kraju 2011. godine bilo ukupno 11,500 neriješenih predmeta pred crnogorskim sudovima, dok na kraju 2014. bilježimo cifru od 1270 predmeta starijih od tri godine. Posebno značajan u ovom kontekstu je rad Ustavnog suda. Nakon amandmana na Ustav Crne Gore u dijelu pravosuđa 2013. godine,  kojima je određeno, između ostalog, da sudije odlučuju o ustavnoj žalbi u vijeću sastavljenom od troje sudija, znatno se povećala efikasnost ovog suda, pa na kraju 2014. godine biljeľimo trostruko povećanje broja rijeąenih ustavnih žalbi u odnosu na prethodnu godinu”, saopštila je Vukadinović.

 Kako je kazala, Ustavni sud nije samo crnogorska, već i evropska institucija, čiji se značaj, kao posljednje sudske instance, u konvencijskom sistemu ogleda u jačanju principa subsidijarnosti, prema kojem nacionalni mehanizmi zaątite i promocije ljudskih prava i osnovnih sloboda treba da budu ne samo efektni na unutrašnjem, već i spoljašnjem planu, kao filter u prilivu predmeta pred Evropskim sudom za ljudska prava.

“Jačanje mehanizama zaątite i promocije ljudskih prava u vrhu je prioriteta sve tri grane vlasti u Crnoj Gori”, zaključila je Vukadinović.

 Učesnici konferencije usvojili su političku deklaraciju, usmjerenu na poboljšanje sprovođenja Konvencije, uključujući i izvršenje presuda Suda.

 Briselska konferencija nastavak je procesa reforme Evropskog suda za ljudska prava, započetog na konferenciji na visokom nivou 2011. godine u Švajcarskom gradu Interlakenu. 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anonimni
Gost
Anonimni

od kad jade.kako bi od kad jade.kako bi ti nazvala to što ,, IDU DA RADE, NEMAJU PLATU, NEMAJU R. STAŽ,, da je 2-3 mjeseca dobro, kriza je ali GODINAMA TAKO.

Send this to a friend