Politika

Vuković: Bezbjednosna kultura izuzetno značajna za NATO

Vuković je, prilikom današnje dodjele sertifikata polaznicima obuke “Bezbjednosna kultura u radu državnih organa”, kazala da je taj program posvećen jačanju bezbjednosne kulutre i jačanju svijesti zaposlenih o tome fenomenu, sa ciljem da se ukaže na važnost bezbjednosne kulture.

Ona je objasnila da je Uprava za kadrove, u saradnji sa Komunikacionim timom Savjeta za članstvo Crne Gore u NATO, u prvoj polovini 2016. godine organizovala četiri obuke kojima su prisustvovala 72 polaznika. 

Nacionalni koordinator za NATO, Vesko Garčević, potvrdio je da je, u vremenu koje predstoji na crnogorskom evroatlanskom putu, bezbjednosna kutura državnih službenika izuzetno značajna.

On je podsjetio da je naša zemlja praktično postala neodvojivi dio NATO familije, jer učestvujemo u pripremama za predstojeći samit u Varšavi i da je već pet zemalja ratifikovalo Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u. 

“Očekujem da još tri zemlje do kraja jula potpišu Sporazum, a negdje do oktobra ćemo imati možda više od polovine zemalja koje će ratifikovati Potokol. To nas zapravo stavlja na mjesto zemlje koja je već u NATO-u, a na drugoj strani otvara neka pitanja kojima smo počeli da se bavimo unaprijed, vođeni time da je bezbjednosna kultura nešto o čemu moramo da vodimo računa neprekidno, naročito oni koji rade u državnim organima i naročito oni koji će u svom poslu imati priliku da dođu u kontakt sa informacijama koje stižu iz NATO-a ili su od posebnog značaja”, kazao je Garčević.

Direktor Direkcije za zaštitu tajnih podataka, Savo Vučinić, objasnio je da će u sljedećem periodu značajna stavka u integracijama biti i bezbjednosna kultura, jer će mnogo veći broj državnih službenika biti uključen u razmjenu podataka i informacija.

“Cilj seminara je bio da se što većem broju državnih službenika približi važnost bezbjednosne kulture u radu državnih i bezbjednosnih organa i diplomatskih predstavništava Crne Gore”, zaključio je Vučinić.

Send this to a friend