Politika

Vuković: Došlo vrijeme da se odstupi od referendumske podjele

Na prekjučerašnjoj konferenciji za novinare Krivokapić je kazao da ,,mandati pripadaju partiji“ i najavio da će zatražiti izjašnjenje na organima SDP-a o ,,slučaju Brajović i Lazović“, što podrazumijeva i formalno isključenje iz stranke doskorašnjih najviših funkcionera partije. 

Tek nakon isključenja Brajovića i Lazovića iz partije Krivokapić bi mogao da se pozove na odredbe koalicionog sporazuma iz 2012. sa DPS-om, po kome SDP-u pripadaju tri ministarska mjesta. 

Politički analitičar Ivan Vuković za Radio Antena M kaže da ne smijemo da zanemarimo vanjsko-politički faktor, prije svega pitanje dobijanje poziva za NATO. 

“Ta činjenica može da uspori ove političke procese koji bi inače krenuli u danima nakon kongresa ili čak puno ranije. Vjerovatno da nije situacije oko NATO-a mogli bismo da počnemo da se pripremamo za vanredne parlamentarne izbore”, smatra Vuković.

U slučaju da premijer odbije zahtjev Krivokapića da zamijeni ministre, Vuković kaže da lideru SDP-a ostaju dvije opcije.

“Jedna je da zbog poziva u NATO jedno vrijeme zanemari tu činjenicu dok se o NATO-u ne odluči pa nakon toga djeluje. Sa druge strane on može momentalno da djeluje, da ruši Vladu u Parlamentu ukoliko za to bude postojala politička volja”, objašnjava Vuković.

Ukoliko bi Krivokapić htio da obara Vladu za to postoji većina od 43 poslanika, pod uslovom da tu odluku opozicija podrži ujedinjeno. Vuković pak kaže da ga ne bi začudilo da u tom trenutku neko od opozicionih partija podrži manjinsku vladu.

“To kažem jer smo u posljednje vrijeme svjedoci približavanja jednog broja opozicionih partija u Crnoj Gori pozicijama sa kojih djeluje DPS. Ti tonovi već neko vrijeme nijesu onako oštri kako su nekad bili, tu prije svega mislim na Pozitivnu i SNP. Tako da se lično ne bih iznenadio, posebno kad bi Pozitivna Crna Gora, s obzirom na njihov stav prema euroatlantskim inetgracijama, odlučila da podrži manjinsku vladu ukoliko Krivokapić krene da je ruši prije decembarskog sastanka NATO-a”, smatra Vuković.

Kao potencijalnu kontramjeru, kako piše Pobjeda, DPS bi, u slučaju pokušaja izglasavanja nepovjerenja Vladi, mogao predložiti – smjenu Krivokapića sa mjesta prvog čovjeka Parlamenta, za što je potreban 41 poslanički glas.

Vuković kaže da je loše to što je u parlamentu sve veći broj nezavisnih poslanika, koji je porastao kada su SDP napustili Damir Šehović i Mićo Orlandić.

“Mislim da je to vrlo loše jer i politička teorija prepoznaje konsolidaciju partijskog sistema, kao jedan od preduslova za konsolidaciju demokratskog sistema u nekoj državi. Nama su potrebne stabilne partije koje će ljudi prepoznavati, koje će biti u mogućnosti da u jednom dužem vremenskom periodu obezbjeđuju parlamentarni status. Mi se trenutno nalazimo u prilično haotičnoj situaciji, trenutno stanje u Parlamentu odudara od onoga što su bili posljednji rezultati izbora tako da mislim da su potrebni izbori kako bi se ta situacija iskristalisala”, navodi on.

Vuković kaže da je očigledno došlo vrijeme da se od referedumske podjele u Crnoj Gori odstupi, te vjeruje da će u nekoj narednoj vlasti biti stranke koje su na referendumu bile na suprotnim stranama.

 

Send this to a friend