Politika

Vuković: Moskva ne može spriječiti ulazak Crne Gore u NATO

Stoltenberg je u ponedjeljak kazao da niko osim članica Alijanse “nema pravo da se miješa illi pokuša da uloži veto i to, naravno, važi za Rusiju“.

“Jer ona na taj način pokušava da ponovo uspostavi određenu sferu uticaja, gdje bi kontrolisala svoje susjede”, poručio je Stoltenberg obraćajući se Odboru za vanjske odnose Evropskog parlamenta.

Vuković objašnjava da se Crna Gora, za razliku od pojedinih država u njenom susjedstvu, ipak nalazi izvan sfere direktnog uticaja ruske politike.

“Ne vidim kako bi zvanična Moskva mogla spriječiti njen ulazak u Sjevernoatlantski savez”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, za očekivati je da, u svijetlu ukrajinske krize, pojedine članice NATO-a s dodatnim oprezom pristupe razmatranju aplikacije Crne Gore za članstvo.

“Ipak, iskreno se nadam da će se prilikom odlučivanja o tome voditi prije svega onim što je Crna Gora postigla na planu reformi u proteklom periodu, te potencijalnim značajem njenog pristupanja NATO-u za stabilnost cjelokupnog regiona”, rekao je Vuković.

Zvanična Moskva, kako dodaje, ne gleda blagonaklono na najave širenja Alijanse na zemlje koje se nalaze u neposrednom okruženju Rusije.

“Isto tako, ratni sukobi u Gruziji 2008. godine i Ukrajini svjedoče o tome da ruski državni vrh, zanemarujući kategorije suvereniteta i teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država, koristi takve najave za trajno obezbjeđivanje sopstvenog uticaja na pomenutom prostoru. Deklarativna borba protiv navodnog zapadnog imperijalizma, na taj način, samo maskira realizaciju realnih imperijalnih ciljeva Putinove vanjske politike. Vjerujem da bi komentar Stoltenberga trebalo razumjeti u tom konteksu”, ocjenjuje Vuković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Radule
Gost
Radule

Nećemo mi sa njima u kompletu
Nećemo mi sa njima u kompletu nikada.

bojan dj
Gost
bojan dj

Odlican text, ali suOdlican text, ali su komentari nazalost ocekivani, ovdje, kao valjda i svuda u svijetu ljudi sve oprastaju osim uspjeha, pa iz svojih mediokritetskih stolica, sakriveni iza monitora i anonimus imena kritikuju uspjesne ljude kao sto je ovaj momak. Umjesto da pohvalite ili pak pokudite ako imate argumente vi kritikujete ono sto vi nijeste, valjda vam je tako… Više »

VAZELIN
Gost
VAZELIN

MILOJKO nije problem raselit
MILOJKO nije problem raselit što u Rusiju što u Srbiju nego je problem što će mo svi u kompletu ako što krene naopako a šanse su vrlo velike

MILOJKO
Gost
MILOJKO

OVAKO! SRBIĆI IZ CRNE GORE
OVAKO! SRBIĆI IZ CRNE GORE ŠTO U RUSIJU ŠTO U SRBIJU ,CRNA GORA U NATO I SITI VUCI KOZE NA BROJU MOŽE LI BOLJE?

Anonimni
Gost
Anonimni

Pobijenu djecu u Murinu i svu
Pobijenu djecu u Murinu i svu drugu djecu koju je pobio Nato pakt,nećemo vam zaboraviti.Ne u rat,ne sa ubicama djece,ne u Nato pakt.

VAZELIN
Gost
VAZELIN

nije problem to što je za
nije problem to što je za NATO integracije nego je problem što kad dođu Rusi opet će ovakvi biti prvi da podrže i opet će mozak da ispiraju

Anonimni
Gost
Anonimni

Sto mu dodje Misko?
Sto mu dodje Misko?

Rajo NK
Gost
Rajo NK

Pametan li je ovaj Ivan,
Pametan li je ovaj Ivan, ljubi ga majka. Oni mogu da šire interes na susjedi i ko zna koga a Rusija to ne može! Bruka od ovih naših podrepaša

Send this to a friend