Politika

Vuksanović: Odbor da nadzire izborni proces

 

Podsjetimo, Vuksanović je prošle godine podnijela prijedlog odluke o formiranju odbora za praćenje primjene zakona i drugih propisa od značaja za izgrađivanje povjerenja u izborni proces, koju je crnogorski parlament usvojio još krajem jula. Odlukom je bilo predviđeno da odbor ima 14 članova, sedam iz reda parlamentarne većine i sedam iz opozicije.

“Očekujem da će se podržati ono što je i ranije bio prijedlog u parlamentu, a to je da se formira privremeni odbor na bazi pariteta između predstavnika pozicije i opozicije, odnosno poslaničkih klubova koji žele da učestvuju u radu tog odbora. Očekujem da će se realizovati ta ideja koja će imati za cilj da se uspostavi puna kontrola nad svim onim institucijama koje treba da primijene norme iz oblasti izbornog zakonodavstva, a sve u cilju organizovanja slobodnih i fer izbora”, kazala je Vuksanović.

Na pitanje očekuje li da će parlamentarna kontrola biti bolja s obzirom da je formirana Vlada izbornog povjerenja, ona je kazala da smatra da će to doprinijeti efikasnosti kontrole. Vuksanović je navela da će odbor kontrolisati primjenu izbornih zakona u periodu do izbora, ali i nakon toga.

“Ukoliko odbor primijeti bilo kakvu nezakonitost, bio bi dužan da reaguje i da obavijesti nadležne državne organe. Takođe, odbor će moći da sprovodi i kontrolna saslušanja nadležnih’, objasnila je ona. Vuksanović je, takođe, u ime poslaničkog kluba SDP-a prošli put bila predložena za člana odbora za praćenje izbornih zakona.

Priča o privremenom odboru ponovo je aktuelizovana nakon što su iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) pozvali rukovodstvo Skupštine i poslaničke klubove da hitno pokrenu proceduru za formiranje tog radnog tijela.

 

Send this to a friend