Politika

Vuksanović: U Crnoj Gori ugroženi srpski jezik i ćirilica

Prema njegovim riječima, srpski narod u Crnoj Gori nema riješen ustavno-pravni status. 

“Srbi u Crnoj Gori još nijesu definisani ni kao manjinski narod ni kao konstitutivni, relativno većinski narod. U Crnoj Gori postoje dva relativno većinska naroda Crnogorci i Srbi i manjinski narodi Bošnjaci, Muslimani, Albanci, Hrvati i Romi”, naveo je Vuksanović za Tanjug.

Kako je kazao, Srpski savjet se zalaže za postizanje ravnopravnosti Srba u Crnoj Gori i očuvanje nacionalnog, vjerskog, jezičkog i kulturnog identiteta.

“Mi se zalažemo da kroz te naše aktivnosti i kroz ono što nam pruža Ustav, Srbi u Crnoj Gori postignu ravnopravnost”, naglasio je Vuksanović.

Ističući da je Srpski nacionalni savjet, koji je formiran 2008. godine, krovna institucija srpskog naroda u Crnoj Gori, Vuksanović je naveo niz njenih aktivnosti koje su od, kako smatra, presudnog značaja da se sačuva ono što je posebnost srpskog naroda. 

“Srpski savjet uspio je proteklih godina da sačuva svoje najvažnije projekte i podigne kvalitet tamošnjih srpskih medija. Tako su formirani internet-portal i časopis “Srpske novine”, kao i Srpski radio i televizija, koji su dostupni na čitavom području Crne Gore preko dva kablovska operatera. Srbi u Crnoj Gori tako imaju mogućnost da prate sve što je najaktuelnije, a tiče se očuvanja identiteta srpskog naroda”, rekao je Vuksanović. 

On je posebno istakao osnivanje Književne zadruge Srpskog narodnog vijeća, koja je za vrlo kratko vrijeme od nastanka izdala više od 160 naslova na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, što smatra doprinosom Saveta očuvanju jezičkog identiteta. 

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bodin
Gost
Bodin

Palite traktore i balvane na
Palite traktore i balvane na ulice odma pod hitno! Crbi su ugrozeni!

Vuksanovicu, ti si demagog pocetnik i to veoma zalostan! Svrni do Rista da te nauci malo!

Maganik
Gost
Maganik

Bilo bi ODLIČNO da je ovakoBilo bi ODLIČNO da je ovako kako zapomaže ovi crbin. Na žalost, nije. Ćirilice ima i prekoviše, a od srbskoga se ne može živjet. Državna televizija preplavljena je Srbima koji žive i rade u CG, a ne pada im na’m udostojit domaćine makar pokušajem učenja jezika crnogorskoga. Ali, ovi crbin ne misli na “taj” srbski,… Više »

arbanas
Gost
arbanas

Slažem se sa BSpg, ovo je
Slažem se sa BSpg, ovo je Turska!

Lipovo
Gost
Lipovo

chini mi se Vuksanoviccu da
chini mi se Vuksanoviccu da srpski jezik nije nastao u Carigradu niti u Srbiji, te stoga ne može biti ugrožen u zemlji porijekla, samo se ovdje drugačije zove tj. ispravno

AtomMrav
Gost
AtomMrav

Znaci, zafalilo para.
Znaci, zafalilo para.

Andrej
Gost
Andrej

kakav dimnjak…
kakav dimnjak…

MMM
Gost
MMM

U vremenu stare Crne Gore su
U vremenu stare Crne Gore su postojale turkofilske porodice. Kako tada tako i dans, podanici ostaju podanici. Samo sto danas nema Turaka. Zajednicko im je i tada i danas da mrze Crnu Goru.

BSPg
Gost
BSPg

Dosta ni je izmisljenija
Dosta ni je izmisljenija pisaca Njegosa, Andrica, Copica…. daj te nam nase Sijarica, Rastodera, Izetbegovica. Eviva!

pg
Gost
pg

Išš Četnici i poklonici Podgoričke skupštine išš
Išš Četnici i poklonici Podgoričke skupštine išš

Anonimni
Gost
Anonimni

Niko tako jako ne mrzi kao
Niko tako jako ne mrzi kao izdajnik izdanu domovinu!

goodfeeling
Gost
goodfeeling

E moj ti, śutra bi zatro Crnu
E moj ti, śutra bi zatro Crnu Goru no ti se srećom ne može pa ti ostaje samo da palamudiš.

Anonimni
Gost
Anonimni

nije tacno! svaka lektira je
nije tacno! svaka lektira je o srpskom narodu i turcima, ili je ova profesorica zaludjena tim glupostima pa moramo svaki dan uciti o tim glupostima. Nismo imali nijedno jedino djelo nekog crnogorskog pisca ili nesto o crnogorskom narodu, sve o srbima! Zato nemojte da s*****e gospodine vuksanovicu

Nika Ct
Gost
Nika Ct

Ko je ovlastio ovoga i
Ko je ovlastio ovoga i Mandica da brani interese Srba u CG? Stisim se i jednog i drugog. Zelim najbolje i CG i svim narodima i manjinama koji zive odje. Dosta nam je podejla i svadja. Nek je vjecna Cg!

Send this to a friend