Politika

Za izgradnju integriteta u borbi protiv korupcije ključno jačanje institucija

Posjeta direktora CIDS-a MOD-u realizovana je u okviru projekta Vlade Kraljevine Norveške “Jačanje okvira integriteta u javnoj upravi sa naglaskom na oblast bezbjednosti i odbrane“, koji je planiran za period od 2014. do 2017. godine, a koji je namijenjen uspostavljanju adekvatnih institucionalnih mjera u borbi protiv korupcije.

Kristensen je istakao da se u dugoj i konstruktivnoj saradnji između dvije zemlje na planu odbrane, a posebno na planu razvitka i implementacije mjera integriteta, Crna Gora pokazala kao izuzetno pouzdan partner, koji se svojom zrelošću u pristupu problemima ističe među svim ostalim državama sa kojima Norveška sarađuje.

Šarkić je kazao da Ministarstvo odbrane daje izuzetan značaj izgradnji integriteta, uz svijest o tome da je riječ o trajnom i kontinuiranom procesu, koji zahtijeva dodatnu pažnju i monitoring.

Sagovornici su se saglasili da je u tom procesu ključna izgradnja stabilnih institucija, u čemu je od posebnog značaja konstantno obrazovanje kadra, kao i jačanje podrške javnog mnjenja.

Razgovoru je prisustvovala i Alma Adrović, načelnica Direkcije za NATO i EU, Direktorat za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane i Rajko Radević, saradnik CIDS-a.

U okviru projekta analizira se šest oblasti u sistemu odbrane.

 

Send this to a friend