Politika

Zarubica: Demokrate ne žele vlast i funkcije bez izbora, predlažemo nestranačku vladu

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Složena kriza u kojoj se nalazi Crna Gora ne daje pravo nikome na manipulacije, već obavezuje sve na traženje demokratskih rešenja. Odgovorna politička elita djeluje na stvarne društvene probleme, a manipulatori djeluju na percepciju i stavove građana u pogledu društveno-političkih problema. Svi politički subjekti u Crnoj Gori danas moraju biti posvećeni opštem dobru i odgovorni za javnu riječ. Niko nema pravo da koristi duboku krizu u cilju političkog profitiranja. Izlazak iz krize i odbranu od društvenog propadanja Demokrate vide u sveobuhvatnom političkom dogovoru o prvim slobodnim, poštenim i demokratskim izborima.

 Demokrate su sačinile kompletan i kompleksan „Plan za izlazak iz političke krize u kojoj se nalazi Crna Gora“, koji prema ocjeni stručne javnosti predstavlja kvalitetnu osnovu za vođenje političkog dijaloga koji može generisati održiva rešenja, dostojna da budu uvažena od svih i sprovedena putem zakona.

Pri koncipiranju Plana Demokrata za izlazak iz krize nijesmo miješali ciljeve i sredstva. Cilj je pošten i nepristrasan izborni ambijent, a sredstva za njegovo postizanje su različita institucionalna rešenja usmjerena na redefinisanje koncepta djelovanja izvršne vlasti u predizbornom periodu, eliminisanje izbornih zloupotreba i zluopotreba javnih resursa u izbornoj kampanji, kao i na efikasnu i potpunu zaštitu biračkog prava. Smatramo da svaki institucionalni model koji vodi eliminisanju izbornih zloupotreba mora dobiti političku i širu društvenu podršku. Niko danas u Crnoj Gori nema osnov da ultimativno ispostavlja modele, niti da smatra da ima monopol u pogledu trasiranja puta zemlje.

S obzirom na to Demokrate neće ni u predizborne ni u postizborne aranžmane sa DPS-om i s obzirom na to da ne želimo vlast i funkcije u izvršnoj vlasti bez izbora predložili smo koncept nestranačke vlade, koja bi bila zasnovana na političkom dogovoru najširih parlamentarnih snaga o njenom sastavu i jedinom zadatku- pripremi prvih slobodnih, poštenih i demokratskih izbora. Mišljenja smo da bi ovakva vlada, lišena politički obojenih ministara zainteresovanih za izborni rezultat i lišena političkih zađevica njenih članova imala kapacitet i motiv da pristupi stvaranju pravnih i organizacionih pretpostavki za demokratske izbore. Ona bi imala legitimitet da pristupi tom procesu za razliku od aktuelne vlade koja je prekršila sve rokove za primjenu izbornog zakonodavstva, koja nema volju da osigura poštene izbore jer ne želi sjeći granu na kojoj sjedi i koja je od strane jednog njenog konstituenta proglašena za tehničku vladu, čime joj je porečen legitimitet i kapacitet da sprovodi javne politike.

Strategija izbornih zloupotreba i neodgovornog držanja nadležnih organa zadžava društvo u stanju dubokih podjela i institucionalne zaostalosti. Demokrate su stoga u sklopu Plana za izlazak iz krize i predloga Lex specialis-a predvidjele na originalan način izgradnju dodatnih mehanizama institucionalne kontrole upotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji  i ostvarivanja biračkog prava. Nezavisne nadzorne institucije obezbjeđuju efikasnu zaštitu biračkog prava, ali i uvjeravaju građanina da su moguće demokratske promjene, što bi ojačalo njihovu inicijativnosti. Odgovorna politička elita mora biti na visini istorijskog zadatka da bi došlo do prijeko potrebne demokratske smjene vlasti.

 

Send this to a friend