Politika

Zeleno svjetlo za Rezoluciju o povlačenju Rječnika

Za su glasala tri poslanika DPS-a i jedan Liberalne partije, protiv je bila poslanica DF-a Branka Bošnjak, a uzdržan Vuk Roćen iz DPS-a zbog tačke šest u rezoluciji.

“Ne znam koliko je predlagač spreman da imperativnu normu pretoči u blaži oblik-preporuku, preispitivanje..Podržavam da se član 6 izbriše iz Rezolucije”, istakao je Roćen. 

Obrazlažući rezoluciju Đeljošaj je objasnio da je ona, kako je istakao, iznuđen potez.

“Bio sam siguran da će se CANU ograditi, ali dobili smo samo uvrede i njihov način komunikacije upućuje da posrijedi nije greška nego namjera”, rekao je Đeljošaj.

Kako je dodao, morao je da reaguje zbog 25 odsto građana Crne Gore.

“Napisati da je musliman blatnjav, pa po mom mišljenju tu bi VDT trebalo odmah da reaguje. Mislim da sam na strani pravde. Stojim iza toga da je ovo bilo projektni zadatak da se Albanci predstave na ovakav način, jer da nije bilo tako, ovo bi automatski bilo povučeno”, jasan je Đeljošaj.

Kako je rekao, nijesu poličari uveli Rječnik u politiku, nego je to uradio CANU.

“Onoliko koliko mi je palo na pamet da politički profitiram od ovoga toliko meni i mojoj djeci Bog pomogao”, rekao je Đeljošaj na odboru.

I sami autorski tim je konstatovao da ima grešaka, dodala je predsjednica odbora Branka Tanasijević iz DPS-a, poručujući da je taj problem potrebno riješiti u duhu tolerancije i dijaloga.

Poslanica Jelisava Kalezić kazala je da se neće izjašnjavati o Rezoluciji, jer kako se izrazila, ne može se jezik praviti vještački.

“Što Rječnik bude više odmicao, biće više zbrke”, kazala je Kalezić.

Liberalna partija podržaće Rezoluciju, istakao je Andrija Popović.

“Vjerujemo da će izborom novog rukovodstva CANU tamo sada duvati novi vjetrovi i da ce Rječnik biti povučen, jer je on težak udarac multietničkoj Crnoj Gori”, poručio je Popović.

Poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak kazala je da grešaka u Rječniku ima, ali da je u cijeloj priči preovladala politika nad naukom.

“Dali smo sebi za pravo da izdajemo naređenja CANU. Znajući autorski tim sigurna sam da nije bilo zle namjere”, istakla je Bošnjak.

Kako je dodala, poslanici nemaju pravo da kroje šta oni treba da rade.

“Mislim da Rezolucija uopšte nije trebalo da bude na dnevnom redu i da je trebalo to da ostavimo nauci”, istakla je ona. 

Tanasijević: Ne može se suspendovati finansiranje CANU

Branka Tanasijević je najavila amandman na član šest, koja predviđa da Vlada suspenduje finasiranje CANU.

Kako je poručila, to je za nju neprihvatljivo.

“DPS prihvata prvih pet tačaka Rezolucije koje obuhvataju izvinjenje i obustavu distribucije, a za član 6 napravićemo amandman, jer Rezolucija ne može propisivati takvu normu. Ne može se predlagati blokiranje CANU. Ako bi se to tako usvojilo, postojala bi mogućnost da Rezolucija kasnije padne na Ustavnom sudu”, objasnila je ona.

Đeljošaj: Konačno preći na djela!

Đeljošaj je istakao da neće prihvatiti amandman na član 6 Rezolucije.

“Treba umjesto priče konačno preći na djela”, poručio je on.

Send this to a friend