Politika

Zenka: Tri godine vlasti prodavaca magle, Vlada da ispuni obećanje dato Albancima

On kaže da je došlo vrijeme da se realizuje obećanje i dogovor u vezi sa opštinom Tuzi u Malesiji. 

“Nema više mjesta sa improvizaciju i dalja obećanja. Pravo na punopravnu opštinu se treba realizovati u što kraćem roku. Ne može se ući u dalje razgovore sa Albancima bez realizovanih dogovora. Vlada treba posvetiti posebnu pažnju nalaženju dugotrajnog i stabilnog rješenja problema Albanaca u Crnoj Gori. Tu, prevashodno mislimo na zagarantovane mandate u Skupštini Crne Gore, Opštinu Tuzi, Morsko dobro, proporcionalnu zastupljenost u svom državnim strukturama, decentralizaciju, itd”, kazao je Zenka, prenosi ul.info.

On, takođe, traži od Vlade da realizuje obećanje dato Albancima.

“Prodavači magle su, i na crnogorskoj političkoj raveni, pokazali elementarno neznanje. Ne samo da su ostavili Albance bez ministra u Vladi Crne Gore, nego su uspjeli da svakoga zasmiju sa njihovim prepucavanjima oko podjele mandata albanskih poslanika. Očekuju od Vlade Crne Gore da realizuje obećanja prema Albancima, dok sa druge strane nijesu u stanju da ispune “Besu“ datu jedni drugima. Ovakva politika prodavača magle je rezultirala defaktorizacijom albanskog političkog faktora u Crnoj Gori”, ističe Zenka.

DUA je mišljenja da, za izlazak iz ove nezavidne situacije u opštini Ulcinj, postoje dva načina: prvi, formiranje nove lokalne vlasti, sačinjene od svih lokalnih političkih faktora, sa dvogodišnjim mandatom, gdje će svi zajedno dati doprinos stabilizaciji i oporavku ekonomske situacije u gradu. Drugi način su novi lokalni izbori, gdje će građani svojim glasom ocijeniti rad svake partije.

“Po svemu sudeći, Crnu Goru tokom ove ili najkasnije početkom sledeće godine, očekuju parlamentarni izbori. Iz tog razloga DUA poziva sve albanske političke subjekte, da sjednu i koordinišu svoja programska načela oko političko-ekonomskih zahtjeva Albanaca. Želimo da ove izbore Albanci dočekaju sa koordiniranim stavovima i da imamo kvalitetno i plodno zajedničko političko djelovanje. Nadamo se da će biti sluha za ovaj naš poziv”, kazao je Zenka.

On pita vlast šta je sa obećanjima datim godinama unazad.

“DUA i građani su, s pravom, očekivali da ova vlast, u najmanju ruku, izađe sa godišnjim izvještajem, u kojem bi bila sažeta godišnja dostignuća. Ali ne, njima je zashodnije bilo da se svi zajedno fotografišu uz osmjeh na licu. Možda i imaju razloga za osmjehom, oni su svoj cilj postigli, uzeli su vlast, a što se obećanja tiče, imamo puno lijepih riječi, a nimalo dijela”, kazao je Zenka.

On se osvrnuo i na najavu vlasti da će se maksimalno angažovati i raditi na rješavanju problema Valdanosa. 

“I šta su postigli?! Za tri godine vršenja vlasti oni su uspjeli da samo tri puta pomenu Valdanos, i to na deklarativan, površan način”, istakao je Zenka.

Lider DUA ističe da vlast ništa nije uradila nip o pitanju rješavanja problema sa morskim dobrom.

“Hvalili su se i ponosili time da su oni izabrali i delegirali direktora borda tog Javnog preduzeća. I šta su postigli?! Od dana postavljanja njihovog člana na mjestu čelnika borda, cijene usluga su povećane za 100 odsto, dok nepoštovanje prava Ulcinja je još više izraženo. Postavili smo pitanje kao klub odbornika: gdje su 1.500.000 eura koje je opština prihodovala zadnje tri godine od Morskog Dobra? Na kojim projektima su te pare investirane? Ova sredstva trebalo bi isključivo biti investirane u priobalno područje. Ipak, svi smo mi svjedoci da su se ova sredstva koristila u svrhu popunjavanja rupa u budžetu i ko zna još gdje, samo nijesu korišćena u sanaciji problema priobalnog područja”, tvrdi Zenka. 

Kako je naglasio, ne radi se o maloj svoti novca, već o 1.500.000 eura.

“Koja, kada bi se koristila u svrhu onoga za šta su opredjeljene, onda ne bi više imali problem vinča na Velikoj skeli, vlasnici barki bi imali riješen problem mjesta gdje bi izvlačili čamce, lučici Kacema bi se dodali tih 20 metara koje bi riješile problem, imali bi novo šetalište iza hotela „Albatros“, znači, riješili bi čitav niz gorućih problema priobalnog područja. Ali, time što nenamjenski troše ova sredstva, ova gospoda svjesno i otvoreno krše zakon”, naglasio je Zenka.

On pita vlast zašto se ne gradi hotel „Galeb“, iako je već dvije godine usvojen plan za taj hotel.

“Zašto se ne gradi hotel „Lido“? Gdje su investitori za hotel „Jadran“, čija gradnja se već tri godine najavljuje? Zašto nije očišćeno ušće Port Milene, ili se pak, možda, čeka da „eksplodira“ ekološka bomba koja bi uništila turističku sezonu. Izuzetno je poražavajuća činjenica da 7.000 kuća u Štoju i 1.000 u Kručama tokom jedne godine plaćaju samo 28.000 eura na ime održavanja čistoće, dok 4.000 kuća u gradu, za istu svrhu, plaćaju ni manje ni više nego 600.000 eura”, ističe Zenka.

Slična situacija je, tvrdi on, i kod ubiranja sredstava na ime boravišne takse, gdje po tom osnovu, u Štoju i Kručama se ubira samo 30.000 eura, dok 200.000 u ostalim djelovima grada. 

“Čini se da za aktualne vlastodršce vrijedi pravilo da usluge za došljake budu gratis, dok mještani su tu kada treba da se plaćaju obaveze. Ovakva politika prodavača magle ubija svaku moguću nadu u bolje sjutra. A stara poslovica kaže: “Ako želite da uništite jedan narod, uništite im nadu”. Sva je prilika da gore pomenuta gospoda su vlast shvatili kao alat za regulisanje svojih poslova, kao i za zadovoljavanje svojih požuda. Momentalno, jedinica za politiku lokalnih prodavača magle”, naglašava Zenka.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vratice-se-rode
Gost
Vratice-se-rode

Sad sam to pomislio…stize
Sad sam to pomislio…stize naplata sa svake strane!!

Blerim Prishtina
Gost
Blerim Prishtina

Ja mislim da bi sve
Ja mislim da bi sve nacionalne manjine u Crnoj Gori trebalo da traze maksimalna prava, koja ima garantuje ustav Crne Gore, i nista vise od toga.

Toni
Gost
Toni

Predstavnici manjinskihPredstavnici manjinskih naroda su jedni od većih krivaca za aktuelno stanje. Pod plaštom zaštite od nekog “velikosrpstva” (koga više nema ni u Srbiji, a ne neđe drugo), uporno daju podršku Milu Đukanoviću i izlažu poruzi pripadnike svog naroda. Pogledajte samo na šta liče gradovi u kojima su na vlasti. DPS im se konstantno sprda i laže ih, a oni… Više »

Vujke Kuc
Gost
Vujke Kuc

Unistise nam Dukljani Crnu
Unistise nam Dukljani Crnu Goru…e zatrlise dabogda ko sareni konji….Sve sami Lupezi opljackali Srbiju sad I svoju zemlju,no nedaj boze da nas ISAIL napane moglibise u more davit jer s traktorima nemamo kud u Srbiju nemozemo u Hrvacku i Albaniju nemozemo kuda ja pametan niesam

bilj kljintonj
Gost
bilj kljintonj

Pritaskaju Miljev režim sa svih strana
Pritaskaju Miljev režim sa svih strana

Send this to a friend