Politika

Značajna podrška Kanade na euro-atlanskom putu Crne Gore

Pejanović Đurišić se na Forumu međunarodne bezbjednosti u Halifaksu,  u odvojenim susretima sastala sa novoizabranim ministrom odbrane Kanade, Hardžitom Sadžanom, kao i sa Robertom Vorkom, zamjenikom sekretara odbrane Sjedinjenih Američkih Država.  

Naglašeno je da je Sardžan izrazio apsolutnu podršku Kanade euro-atlantskim aspiracijama Crne Gore. 

Kada je riječ o bilateralnoj saradnji u sektoru odbrane, on je istakao da postoji još dosta prostora za proširenje postojeće i za kreiranje novih mogućnosti saradnje u ovoj oblasti.

Crnogorski ministrka odbrane je upoznala sagovornika o aktivnostima koje Crna Gora sprovodi na planu reformi u sektoru odbrane, kao i aktivnostima koje se odvijaju na planu ispunjenja jednog od spoljno-političkih ciljeva Crne Gore – punopravnog članstva u NATO. 

Ona je istakla značaj podrške Kanade ovim procesima i daljeg razvijanja partnerskih odnosa.

Tokom susreta sa Vorkom, zamjenikom sekretara odbrane SAD-a, razgovarano je o postignutim rezultatima i naporima koje Crna Gora preduzima u svim oblastima, sa posebnim osvrtom na oblasti koje su potencirane u kontekstu pristupanja NATO Savezu i dobijanja pozivnice početkom narednog mjeseca.

Vork je čestitao na ostvarenim rezultatima i saglasio se da je Crna Gora, dinamikom i kvalitetom sprovedenih reformi, uspjela da pokaže partnerima političku zrelost i pouzdanost. „Istakao je da će SAD nastaviti da prati i podržava dalji napredak Crne Gore u ostvarenju punopravnog članstva u Alijansi“, zaključeno je u saopštenju.

VII Forum međunarodne bezbjednosti „HALIFAX 2015“, održava se od  20. do 22. novembra, u Halifaksu, u Kanadi.

Na ovogodišnjem Forumu, učesnici razmjenjuju  mišljenja o aktuelnim bezbjednosnim izazovima u svijetu, kao i o potrebi  uspostavljanja tješnje i kvalitetnije saradnje među demokratskim zemljama. Predmet interesovanja učesnika Foruma su aktuelne bezbjednosne prijetnje u svijetu, ratni sukobi, terorizam, hibridni načini ratovanja i drugo.

U radu Foruma učestvuje veliki broj predstavnika vlada, oružanih snaga, univerziteta, nevladinih organizacija, „think-tank“ organizacija i medija iz cijelog svijeta, što je odlična prilika da se učesnici informišu o reformama i rezultatima Crne Gore ostvarenim u oblasti euro-atlantskih integracija.

 

 

 

Send this to a friend