Politika

Značajna saradnja institucija i EUROMIL-a

Domaćin ove aktivnosti je bio Sindikat odbrane i Vojske Crne Gore (SOVCG), inače punopravan član ove organizacije. Na sjednici Predsjedništva EUROMIL-a je učestvovalo preko 70 predstavnika članica ove organizacije. 

Sjednicu Predsjedništva je otvorio predsjednik EUROMIL-a Emmanuel Jacob, zatim se prisutnima obratio predsjednik SOVCG Nenad Čobeljić.

Kao gost prisutne je u ime Ministarstva odbrane pozdravio i poželio uspješan rad Direktor direktorata za ljudske resurse Ministarstva odbrane Mihailo Volkov. Učesnike je takođe pozdravio i generalni sekretar USSCG Srđa Keković. 

U svom obraćanju, Predsjednik SOVCG je izrazio zadovoljstvo što je SOVCG odato priznanje time što je domaćin EUROMIL-u, iako je jedna od najmlađih članica ove organizacije. 

Podsjetio je prisutne na kontinuiranu saradnju i nesebičnu pomoć EUROMIL-a u naporima da se održi sindikalizam u VCG i da SOVCG opstane, takođe i na aktivnosti na izmjenama i dopunama Zakona o Vojsci i drugo.

Kao suštinski važan uspjeh, predsjednik SOVCG je istakao značajno unapređenje socijalnog dijaloga SOVCG i Ministarstva odbrane, naročito u poslednjih šest mjeseci, kada je potpisan sporazum o saradnji SOVCG i MO i dogovoren rad na potpisivanju kolektivnog ugovora.

“Takođe smo u ovom periodu pokrenuli ozbiljne aktivnosti i pregovore u cilju unapređenja stambenog zbrinjavanja zaposlenih u Vojsci i Ministarstvu odbrane, pregovaramo o značajnijem povećanju zarada zaposlenih, rješavamo druga pitanja i probleme”, rekao je on.

U radnom dijelu Sjednice Predsjedništva EUROMIL-a razmatrana je aktuelna situacija i stanje u organizaciji i članicama, pitanje finansija i budzeta same organizacije, radne procedure, izmene i dopune pravnih i drugih akata kako bi organizacija što bolje i efikasnije funkcionisala. Na ovoj sjednici je najavljen i predstojeći Kongres EUROMIL-a, koji će se održati u poslednjem kvartalu ove godine u Briselu, na kome će svoje učešće uzeti i predstavici SOVCG i na kome će se birati buduće rukovodstvo ove organizacije. 

Takođe, održane su dvije „radionice“ kao i sastanci regionalnih grupa na kojima je istaknut značaj regionalne kooperacije u cilju prevazilaženja postojećih problema saradnje u oblastima u kojima članice mogu zajednički raditi i unapređivati svoja znanja i veštine.

Istaknut je značaj produbljivanja saradnje individualnih članica sa EUROMIL-om i uticaj koji ova organizacija ima na evropskom i svjetskom planu, obzirom na njenu saradnju sa međunarodnim institucijama kao što su EU, UN, a u cilju postizanja što boljih rezultata i funkcionisanja individualnih članica u svojim zemljama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Send this to a friend