Politika

Žurić: Pitanje NATO-a riješiti u parlamentu

Žurić je govorio na temu „Nato integracije i njihov značaj za Crnu Goru, prednosti i rizici članstva, značaj komunikacije lokalne uprave sa građanima u procesu informisanja javnosti o integracijama“.

Žurić smatra da bi pitanje ulaska Crne Gore u NATO trebalo riješiti u parlamentu, jer je to pitanje gdje se ni jedan dio državnosti Crne Gore ne prenosi na nekog drugog, što nije slučaj kada je u pitanju Evropska unija, iako u javnom mnjenju postoji veća podrška članstvu EU, nego NATO integracijama.

“Članstvo u NATO donosi ogromne ekonomske efekte. To pokazuje onaj kratki period poslije učlanjenja svakoj državi koja postane nova članica. Logično je i ko iole poznaje kretanje kapitala i afinitete onih koji ga investiraju da je investitoru najbitnije da je kapital bezbjedan, pa tek onda kako će se on oploditi na toj bezbjednoj destinaciji. To je nešto što direktno utiče na interesovanje investitora. Kada vas prepozna da se nalazite na mapi koju podrazumijeva NATO savez, koji osim 28 članica ima još 22 zemlje kroz Partnerstvo za mir i 15 kroz druge različite programe, gdje imate gotovo 70 najznačajnijih država koje su na neki način implementirane i uključene u ovaj Savez i kada se nalazite na toj mapi možete reći da ste ravnopravan član u društvu civilizovanih država i naroda i onda ste apsolutno jednako interesantan region i za investicije i jednako interesantna turistička destinacija, kazao je predsjednik Žurić. On je, takođe, kazao da je vladavina prava uslov bez kojeg Crna Gora ne bi mogla napredovati na putu prema evroatlanskim integracijama, ali da, kada je to u pitanju gotovo zaokružena priča, pogotovo sa onim što institucionalno čini državni sistem u toj oblasti”, kazao je Žurić.

On smatra da usvajanje zakona koji podrazumijevaju reformu bezbjedonosnih službi i sistem odbrane da smo na pragu da zaokružimo kompletnu priču po pitanju zadataka koje smo dobili i da poziv ili ne pozivanje u ovoj godini može biti samo proizvod makropolitičkih i globalnih događaja na koje ćemo teško moći da utičemo. 

“Ako se realno i racionalno sagledaju stvari, mislim da će Crna Gora prije Samita iduće godine, da će na kraju ove godine dobiti poziv i biti punopravna članica NATO Alijanse”, kazao je Žurić.

Govoreći o istraživanju javnog mnjenja skraja prethodne godine o podršci građana za članstvo u NATO sa 35 odsto, odnosno najvećoj izmjerenoj podršci članstva od 46 odsto u martu prošle godine, predsjednik Žurić je kazao da su brojke relativne i zavisi ko ih radi i na koji način ih tumači.

“Kada je u pitanju podrška, treba naznačiti da su mnoge države u trenutku stupanja u NATO Alijansu imale manju podršku nego što je kod naših građana ona bila prisutna u protekloj godini. Smatram da je broj onih koji su protiv članstava u NATO dostigao svoj maksimalan iznos, da se može razgovarati i značajno mijenjati odnos onih koji su za NATO integracije i onih koji su uzdržani ili nemaju svoj stav i da će se taj broj prelivati iz jednog razmišljanja u drugo i da ćemo u tom procesu pronaći i rješenje koje će značiti odluku o samom pristupanju”, kazao je predsjednik Žurić i naglasio da je spoljno politički strateški cilj političke strukture koje konstruišu Vladu nekoliko proteklih izbornih ciklusa evropske i transatlanske integracije.

“Ako neka politika konstantno dobija podršku iz jednog u drugi proces, nekada sa varijacailama od jednog ili dva procesa, a ta politika upravo počiva na ovim vrijednostima o kojima govorimo, po meni je to dovoljno utemeljenje da ta ta ista struktura koja kreira Vladu predloži to, a da se Parlament izjasni u tom pravcu” kazao je Žurić, ističući da on pitanje evropskih i evroatlanskih integracija smatra vrhunskim spoljnopolitičkim ciljevima Crne Gore, jer NATO Alijansa nije samo vojni savez nego i parekselans politički savez. 

On je istakao da je Bijelo Polje bilo veoma aktivan učesnik i domaćin raznih spiking tura po pitanju evroatlanskih integracija.

“Učestvovali smo na sve načine koji su se nama činili adekvatnim tokom ovog procesa. Imali smo i događaje na kojima su gosti bili ambasadori različitih država, različite nevladine organizacije kao medijatori tih skupova i mi smo sami nekoliko puta u proteklim godinama organizovali plenume sa sličnom tematikom”, kazao je Žurić.

Predsjednica CDT-a Milica Kovačević je istakla da je od velike važnosti da se razgovori o NATO integracijama dešavaju na lokalnom nivou, van Podgorice. 

“Mislimo da je ovaj gogađaj  veoma značajan i interesantan za građane Bijelog Polja, u cilju razmjene mišljenja na ovu temu” kazala je Kovačević. 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
tschugo
Gost
tschugo

vec cesce se desava da CDM
vec cesce se desava da CDM ignorisepostavljana pitanja,ali ne razumijem u ciju korist, odgovor molim

tschugo
Gost
tschugo

vecina evropskih zemalja
vecina evropskih zemalja imaju vladavinu demokratije svojega naroda,pa s tim i pravo referenduma.gospodin zuric to dobro zna,kao sto je i helmut kohl znao da bi referendumom svojega naroda u potpunosti sacuvao D-mark,odlucio se bez referenduma u sopstvenoj bojaznosti.ali zato i postoji demokratija ,ako stvarno postoji

Send this to a friend