Fudbal

Blater pokušava da ospori Etičku komisiju

Blater i Mišel Platini, suspendovani predsjednik Evropske fudbalske federacije (UEFA), mogli bi doživotno biti isključeni iz fudbala na zahtjev Etičke komisije. To se može dogoditi ukoliko se dokaže da su krivi u slučaju korupcije. Međutim, Blater razmatra mogućnost da mimo Etičke komisije skine ljagu sa svoga imena.

“Gospodina Blatera je Kongres FIFA-a izabrao za predsjednika i samo to tijelo može da mu oduzme njegovu moć”, kaže Klaus Stohkler, savjetnik Blatera.
Preporučene sankcije za Blatera i Platinija odnose se na slučaj sporne uplate od dva miliona švajcarskih franaka izvršene 2011. godine. Uplatu na Platinijev račun odobrio je Blater za njegove poslove savjetnika u periodu od 1999. do 2002. godine, a obojica se brane tezom da se radi o njihovom usmenom dogovoru. Platinijev advokat Thibo D’Ales za francuske medije je rekao da bi doživotna zabrana za njegovog štičenika bila “potpuni skandal” i “neproporcionalna”.

“Ova zabrana je predmet korupcije koja treba da se dokaže, ali jasno je da je preporučena neproporcionalna kazna. Ovim saopštenjem postoji jasna namjera da se naudi Platinijevoj kandidaturi. Maske u FIFA-i padaju jedna po jedna, manipuliše se izbornim kalendarom i jasna je strategija da se Platini eliminiše iz predsjedničke trke”, kazao je D’Ales.

Hans Joakim-Ekert, sudija koji se nalazi na čelu Etičke komisije FIFA u ponedjeljak je otvorio postupak protiv Blatera i Platinija nakon što su analizirani izvještaji inspektora. Očekuje se da će konačna odluka biti donesena prije 25. decembra. Ranije, 8. oktobra Etička komisija je privremeno na 90 dana suspendovala Blatera i Platinija.

Send this to a friend