Fudbal

Gigsov tim legendi “đavola”: Šmajhel, Kin, Kantona, Skols, Ronaldo…

U Gigsovom idealnom timu mjesto su našle mnogi bivši asovi Mančester junajteda, među kojima su Peter Šmajhel, Erik Kantona, ali i jedan današnji Vejn Runi.

Fenomenalni Velšanin je dres Mančester junajteda nosio čak 24 godine. U tom periodu Gigs je imao priliku igrati sa velikim brojem fudbalera, tako da mu nije bilo nimalo lako izdvojiti najboljih 11.

Ovo je Gigsov idealni tim Mančester junajteda: golman: Peter Šmajhel (Danska); odbrana: Geri Nevil (Engleska), Rio Ferdinand (Engleska), Jap Stam (Holandija), Denis Irvin (Republika Irska); vezni red: Dejvid Bekam (Engleska), Roj Kin (Republika Irska), Pol Skols (Engleska), Kristikano Ronaldo (Portugal); napad: Erik Kantona (Francuska) i Vejn Runi (Engleska).

Naravno, na mnogim pozicijama Gigs je imao dosta dilema, ali na jednoj niti jednog trenutka. Po njemu, Kin je bio igrač kojeg je prvog stavio u svoj tim.

“Najbolji kapiten pod kojim sam igrao. Briljantan fudbaler koji nas je vodio svojim primjerom. On je bio prvo ime u mom timu”, kratko je rekao Gigs.

U svoj tim uvrstio je i Kantonu za kojeg je kazao da je jedan od igrača koji je imao najviše uticaja na njegovu karijeru.

“Kada sam bio mladi igrač koji je tek trebao da se uključi u tim Kantona je imao veliki uticaj na mene. Uspostavili smo odličan odnos, koji smo održavali u narednih pet godina koliko je on bio na Old Trafordu. Bio je nevjerovatno talentovan igrač i bilo je zadovoljstvo uz njega igrati i gledati na utakmicama i treninzima”, kaže Gigs.

Gigs je tokom 24 godine u dresu Mančester junajteda odigrao gotovo nevjerovatnih 963 utakmice u svim takmičenjima, postigavši 168 golova. 

Za reprezentaciju Velsa je u 64 susreta dao 12 golova. 

Sa “crvenim đavolima” je osvojio 13 naslova šampiona Engleske, četiri FA kupa i tri Liga kupa, a na krov Evrope se popeo dva puta.

U svojoj riznici trofeja ima i po jedan Superkup Evrope, Interkontinentalni kup i FIFA svjetsko klupsko prvenstvo. 

Ušao je u istoriju Premijer lige kao čovjek sa najvećim brojem odigranih utakmica, nastupivši 632 puta. 

Jedini je koji je postigao barem jedan gol u 21 uzastopnoj sezoni engleskog prvenstva.

Send this to a friend