Ostali sportovi

Brazilski džiu džicu: Veliki uspjeh crnogorskih takmičara na Toronto openu

Prethodnog vikenda u Kanadi održan je IBJJF Toronto open u brazilskom džiu džicu-u,  na kojem je nastupio veliki broj takmičara iz Kanade, SAD-a, Brazila, Japana, Portugala i Crne Gore. Među takmičarima našla su se i tri najtofejnija crnogorska borca u ovom sportu Mladen Jokmanović, Marko Jokmanović i Srđan Boškovć.

Nošeni brojnom navijačkom podrškom crnogorskih iseljenika, prijatelja i rodbine pa čak i Kanađana,  naši takmičari postigli su značajne rezultate. U diviziji purpurnih pojaseva,  zlatom u kategoriji do 88 kilograma okitio se  Srđan Bošković, koji je veoma atraktivnim borbama  uspio da pored  zlata dođe i  do bronze u apsolutnoj kategoriji. 

Interesatno je da je Bošković imao i najbržu pobjedu na cijelom Toronto Openu protiv takmčara iz SAD-a, u kojoj je trijumfovao tehnikom poluge na nozi za samo 13 sekundi.  Njegovi treneri, braća Jokmanović, uspjeli da dođu do medalja u elitnoj diviziji crnih pojaseva,  što predstavlja veliki uspjeh za brazilski džiu džicu u Crnoj Gori.

Mladen Jokmanović je došao do dvije  bronze u diviziji crnih pojaseva, i  to u kategoriji do 82 kilograma i u apsolutnoj kategoriji, dok je Marko Jokmanović osvojio bronzu u diviziji crnih pojaseva  kategoriji do 70 kg. Mladena Jokmanovića je dva puta u polufinalu zaustavio najbolji domaći borac Ngujen dok je Marka Jokmanovića u pohodu ka zlatu zaustavio prošlogodišnji prvak svijeta Slomba iz SAD.

Posjetu Kanadi iskoristili su da obiđu i više borilačkih akademija.  Jokmanovići i Bošković su imali priliku i da prisustviju seminaru čuvenog majstora Vagni Fabijana koji je izjavio da mu je čast što ima trofejne goste iz Evrope na svom seminaru. Poznata akademija Empire BJJ & MMA pozvala je braću Jokmanović da održe trening kao gostujući predavači, a nakon dvočasovnog treninga Kanađani nisu krili oduševljenje onim što su naučili. Naši takmičari uručili su zastavu Crne Gore kao poklon Empire akademiji,  koja će od sada krasiti zidove ove kanadske institucije zajedno sa brojim drugim zastavama svijeta.

Treba napomenuti da je ova trofejna trojka  samo u 2016. godini donijela brojne medalje sa Minhen opena, Srednje-evropskog opena i  Italija opena. Takmičari ističu da im je u ovom pohodu značajno pomoglo Crnogorsko Kulturno društvo iz Toronta na čelu za Zoranom Raičevićem, kao i da duguju neizmjernu zahvalnost Zoranu Raičkoviću i porodicama Ivanović i Selimović bez kojih ovaj rezultat ne bi bio ostvariv.

Send this to a friend