Ostali sportovi

Egipat nakon pet setova zaustavio naše odbojkaše

U finalu završnog turnira u Bratislavi izabranici Slobodana Boškana poraženi su nakon dva i po sata velike borbe od Egipta sa 3:2 (25:20, 21:25, 25:23, 23:25, 15:9).

Šteta zbog pada koncentracije polovinom posljednjeg seta, ali i čestitke za sve što su naši odbojkaši uradili ove godine u Svjetskoj ligi.

Egipat je bolje odigrao u prvom setu. Imala je Crna Gora priključak do rezultata 13:13, a potom je praktično prelomljen prvi dio igre.

Raspucao se sa servisa Bekit, pa je Egipat vezao pet poena za 18:13.

Probao je Boškan da promjena primača servisa (Vukašinović umjesto Bojića), malo prekine ritam rivala, ali nije uspio.

Posljednji priključak crveni su imali kod rezultata 19:17, kada je trojni blok zaustavio sjajnog korektora Ahmeda Abdelaja, ali je kasnije on pogodio jednu tešku dijagonalu za 24:20, koja je prelomila uvodnu dionicu.

U drugom setu druga priča. Naši su bolje krenuli od starta i nisu dozvolili da na njih utiče blijeda igra iz prve dionice. Na prvom tehničkom tajm autu bilo je 8:5, kasnije i 14:10 poslije dobrih servisa Ćulafića, ali su uspjeli Egipćani da smanje na 15:14.

Promijenio je kod rezultata 17:17 Boškan korektora, zaigrao je Minić umjesto Ćulafića i Crna Gora je serijom 4:1 povela 21:18 i prelomila set u tim trenucima. Na kraju je bilo 25:21 za potpunu ravnotežu.

Konstantno smo zaostajali u trećem setu, a prednost Egipta išla je i do četiri poena. Međutim, bili su uporni naši reprezentativci, uspjeli da stignu do 22:22 u završnici, ali je nakon što je kapiten Ćaćić izblokiran za 24:22 Egipat došao do dvije set lopte, a drugu pretvorio u novo vođstvo u meču.

Četvrta dionica bila je odlična iz ugla naše selekcije. Imali smo u nekoliko navrata i šest poena viška, ali kao da nije moglo ni to da prođe bez drame.

Činilo se da su se Egipćani predali kada je kod 19:13 iz igre selektor Frigoni izveo najboljeg igrača, korektora Ahmeda.

Povela je Crna Gora 24:19, a onda je Hosam sa servisa nam napravio dosta problema i Egipat je smanjio na 24:23.

Međutim, poslije dobrog prijema, Ćaćić je poentirao za taj brejk.

U petom setu izjedačena borba do rezultata 8:7 za Crnu Goru, a onda sedam poena u nizu za Egipat koji su prelomili meč.

Tok meča:

PETI SET:

U odlučujućoj dionici šestorku Crne Gore čine Dabović, Ćulafić, Vukašinović, Ćaćić, Ćuk i Babić, uz naravno libera Rašovića.

8:7 na promjeni strana za Crnu Goru. Vodili su Egipćani 3:1 i 6:4, ali je nakon bloka Ćulafića prednost prešla na našu stranu.

Dva poena u nizu za Egipat. Najprije “pecanje” Ćulafića, pa poslije dobre odbrane iz kontre pogodio Ahmed. Bukvalno sve lopte sada idu na korektora Egipćana.

Nastavlja se serija Egipta. Loš prijem Ćaćića kažnjen je poenom na mreži, da bi zatim bio izblokiran Ćulafić. Egipat vodi 11:8.

Peti poen u nizu Egipta natjerao je Boškana da promijeni korektora, ali je nakon toga opet poen pripao Egiptu, 8:13.

Kraj, Egipat je peti set dobio 15:9.

ČETVRTI SET:

Boškan je odlučio da na početku seta povjerenje ukaže Daboviću, Bojiću, Ćaćiću, Ćulafiću, Ćuku i Babiću.

Odličan start, uz dva bloka i as Ćulafića, već je 4:1, pa je selektor Egipta Frigoni pozvao tajm aut.

Vodili smo i 7:2 poslije asa Ćaćića, uslijedila su dva poena Egipćana, a onda efektno kuvanje Dabovića za 8:4.

Sjajan blok Babića za 13:8 natjerao je Italijana na klupi Egipta da pozove tajm aut.

Servis greška Ćulafića, pa as od mreže Egipćana uz puno sreće. 13:10, Boškan zove na kraći predah.

Sada isti epilog na drugoj strani. Najprije servis greška igrača Egipta, pa as Ćaćića, istina bez pomoći mreže, a potom još jedan loš napad Egipta za 16:10 na drugom tehničkom tajm autu.

Vukašinović mijenja Bojića. 17:13 vodimo.

Tri poena u nizu za Egipat, prepolovili su našu prednost, 22:19.

Set za Crnu Goru, iako je bilo neočekivano dramatično. Vodili smo 24:19, ali je onda Hosam napravio dosta problema našim primačima, pa je Egipat smanjio na 24:23. Ipak, sačuvali smo mirnoću i kapiten Ćaćić je pogodio za taj brejk, koji će odlučiti pobjednika.

TREĆI SET:

Strugar je i na startu trećeg seta tehničar, a ostao je i Minić na poziciji korektora. Servise će primati Bojić i Ćaćić, srednjaci su Ćuk i Babić.

Opet se raspucao sa servisa Ahmed Abdelhaj. Bilo je izjednačeno do 5:5, a onda tri poena u nizu za Egipat, zaključno sa as udarcem korektora našeg rivala uoči tehničkog tajm auta.

Vraća Boškan Dabovića na poziciju tehničara. Na klupi je Strugar. Egipat vodi 10:6.

Vukašinović mijenja Bojića da bi servirao, Egipćani imaju prednost 14:11.

Milić ide na servis umjesto Babića. Uspjeli smo da osvojim jedan poen na taj način. Ipak, Egipat na drugom tehničkom tajm autu ima tri poena viška, 16:13.

Ćaćić je izblokiran za 13:17, pa Boškan odmah zove na predah.

Pauza je dala rezultat, dva poena u nizu, drugi nakon sjajne odbrane najprije Egipta, ali je na kraju uz blok-aut prošao Ćaćić. 15:17, tajm aut sada sa druge strane.

Vraća Boškan Ćulafića, na klupu ide korektor Minić. 16:18.

Na terenu je opet Bojić, odmor za Vukašinovića, 16:19.

Nova promjena, Babić umjesto Milića, 17:19.

Serija Crne Gore 5:3, zaključno sa blok-autom Ćaćića za izjednačenje 22:22. Posljednji tajm aut za Egipat.

Egipćani bolji u završnici, 25:23 na kraju trećeg seta.

DRUGI SET:

Na startu druge dionice Boškan je odlučio da ostavi Strugara na poziciji tehničara. Ostalo je sve isto kao sa početka meča.

Mnogo bolje otvaranje seta, nego što je to bilo u premijernom dijelu igre. Nekoliko dobrih blokova, servisa Bojića, kao i realizacija u napadu omogućili su crvenima tri poena prednosti na prvom tehničkom tajm autu (8:5).

Uspjeli su da smanje na 11:10 Egipćani, ali je onda Ćaćić, koji je u toj situaciji bio prinudni tehničar sjajno podigao za Ćulafića, a korektor poentirao. Uslijedila su dva odlična servisa Ćulafića, koja su pomjerila prijem Egipta pa smo poveli 14:10, što je bio signal za tajm aut Egipćana.

Od 15:11, do 15:14, uz dva bloka Egipta, pa je Boškan pozvao tajm aut. Nakon predaha akcija Strugara za Ćulafića i poen za Crnu Goru.

Mijenja Boškan korektore (Minić umjesto Ćulafića). Rezultat je 17:17.

Promjena na mjesto srednjaka, Babić na terenu umjesto Ječmenice. 20:18.

Najprije sjajna odbrana, a potom fenomenalan potez kapitena Ćaćića za 21:18. Tajm aut Egipat.

Sigurna igr u završnici drugog seta, koji naša selekcija dobija 25:21 i vraća ravnotežu.

PRVI SET:

Selektor Boškan odlučio se za standardnu postavu. Tehničar je Dabović, korektor Ćulafić, servis će primati Bojić i Ćaćić, srednji blokeri su Ječmenica i Ćuk, a libero je Rašović.

Poen prednosti za Crnu Goru na prvom tehničkom tajm autu (8:7). Bolje je Egipat otvorio, poveo 5:2, ali su potom prijem rivala poremetili dobrim servisima Bojića pa Ječmenica i vođstvo je preuzela naša selekcija. Očekivano Egipćani u napadu najviše forsiraju ljevorukog korektora Ahmeda Abdelhaja.

Bekit nam zadaje dosta problema sa servisa. Nakon što se igralo poen za poen, Egipćani su vezali tri u nizu, posljednji nakon sjajnog početnog udarca Bekita i sa 16:13 otišli na drugi tajm aut. Probao je Boškan svojim tajm autom kod 15:13 da ga zaustavi, ali nije uspio.

Novi as Bekita uticao je da Boškan umjesto Bojića na teren pošalje Vukašinovića. Promjena na mjestu primača. Ipak, nije to zaustavilo seriju Egipta, koji sada vodi 18:13, pa Boškan opet zove tajm aut.

Vraća se Crna Gora u igru u prvom setu poslije najprije odlične odbrane, a potom i servisa Vojina Ćaćića. Kod poena za 17:19 trojni blok zaustavio je korektora Ahmeda Abdelaja, pa je selektor našeg rivala zvao tajm aut.

Nakon dva poena u nizu za Egipat, Boškan mijenja tehničara, Strugar umjesto Dabovića (17:21).

Prvi set dobija Egipat, zasluženo 25:20.

20:41- Vrijeme je za nacionalne himne, kao uvod u skori početak susreta.

20:34- Prvi sudija meča je Italijan Fabricio Saltalipi. U vođenju utakmice pomagaće mu Tunižanin Tufik Budaja.

20:29- Zvanični spiker trenutno predstavlja igrače obije ekipe, koji su zagrijavaju po ubrzanom sistemu. 

20:18- Nakon sjajne atmosfere u duelu za treće mjesto, dvorana se prilično ispraznila. Trenutno oko 200 gledalaca u “Aegon Areni”.

20:15- Naši odbojkaši su prije nekoliko minuta počeli zagrijavanje. Utakmica će sa početkom kasniti 15 minuta jer je duel za treće mjesto između Slovačke i Egipta trajao preko dva i po sata.

Izabranici Slobodana Boškana su u debitantskom učešću u ovom takmičenju ostvarili rezultat mimo svih očekivanja i sada su došli na korak do plasmana u viši rang, drugu diviziju.

Od početka Svjetske lige Crna Gora je upisala šest pobjeda i poraz od Turske u utakmici koja nije imala rezultatski značaj.

Juče su u polufinalu crveni nadigrali i savladali Kinu 3:1 i boriće se protiv Egipćana (eliminisali domaću Slovačku istim rezultatom) za zlatnu medalju. 

Rival u finalu je odlična selekcija, koja je nakon startnog poraza od Španije poslije pet setova naređala šest pobjeda i zasluženo se nalazi u finalu.

Ulog je veliki, plasman u viši rang, a nadamo se da će na kraju ta jedna karta za drugu diviziju biti sa imenom Crne Gore.

Pratite uživo uz CdM dešavanja iz Bratislave.

Send this to a friend